Foto: HVU/ M. Sever

HVU- buduća sastavnica zagrebačkog sveučilišta

Povodom završetka školske/akademske godine na Hrvatskom vojnom učilištu, zagrebačku vojarnu „Petar Zrinski“ u utorak, 23. lipnja 2015. posjetili su ministar znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske Vedran Mornar i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić. Goste je primio zapovjednik HVU-a general pukovnik Slavko Barić.

U sklopu posjeta održan je radni sastanak na kojem je dana raščlamba suradnje civilne znanstveno-obrazovne i sveučilišne zajednice s Hrvatskim vojnim učilištem „Petar Zrinski“ u prethodnoj školskoj godini, te je razmotren daljnji tijek suradnje i integracije vojnog školovanja u civilni sustav obrazovanja. Nakon sastanka gosti su obišli objekte i prostore na Učilištu i dobili uvid u aktualne i buduće radne i smještajne kapacitete vojarne „Petar Zrinski“.

“Išli bismo korak dalje”, rekao je tijekom posjeta ministar Mornar, “otvorili bismo još studija, a razmišljamo i o tome da se HVU integrira u zagrebačko sveučilište, čime bismo vojnicima dali još znanja koja nisu ograničena samo na vojnu struku. Mislim da HVU radi dobro, napreduje velikim koracima i vrlo smo brzo dosegli standarde na koje možemo biti ponosni”.

Rektor Boras istaknuo je da je vojska dio društva i tako se treba i školovati. “U perspektivi, nadam se da će HVU postati sastavnica zagrebačkog sveučilišta, što će omogućiti časnicima da nastave raditi i nakon vojne karijere kao civilni vrhunski stručnjaci jer oni to i jesu”.

General Barić rekao je da u tijeku nije samo integracija HVU-a sa sveučilištem, nego širi opseg znanstveno-stručne suradnje, primjerice HVU i pojedini fakulteti već sada nastupaju zajedno i apliciraju za sredstva Europske Unije koja će se ulagati u zajednički vojno-sveučilišni laboratorij. “Uz ono što smo uložili u infrastrukturu, radimo na tome da se i ljudski potencijali razviju još brže i više, sukladno zakonima i zahtjevima sveučilišne zajednice. Dakle, prioriteti su nam ulaganje u ljude, te podizanje standarda učionica, laboratorija i kabineta na najvišu moguću razinu. Tu smo povezani i s NATO-om”, zaključio je zapovjednik HVU-a.

[nggallery id=1779]