Kadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u Budimpešti | Foto: HVU

Kadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u Budimpešti

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” na održanom natjecanju osvojili su pet medalja u kategorijama individualnog i timskog natjecanja

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” Doris Dasović, Luka Kirac, Vilim Đura i Ilija Ivanović, predvođeni predavačicom engleskog jezika te višom stručnom savjetnicom, nastavnicom Središta za strane jezike “Katarina Zrinska” mr. sc. Majom Ivanović sudjelovali su na 7. Common Security and Defence Policy (CSDP) olimpijadi u Budimpešti.

Navedeno znanstveno natjecanje održalo se u razdoblju od 1. do 5. srpnja 2024. godine, a domaćin mu je bilo Sveučilište javne službe “Ludovika” iz Mađarske, pod pokroviteljstvom European Security and Defence College iz Bruxellesa te mađarskog Ministarstva obrane, a održava se u sklopu mađarskog predsjedanja Europskom Unijom.

Na natjecanju su se obrađivale teme iz domene Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske Unije, a kadeti su se natjecali u tri kategorije, pisanje eseja, prezentiranje teme te pojedinačno i grupno natjecanje u znanju iz predmetne domene.

Kadet nadnarednik Luka Kirac, student Vojnog pomorstva, pobjednik je 7. CSDP olimpijade osvojivši prvo mjesto u kategoriji individualnog natjecanja iz poznavanja zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije, kao i prvog mjesta u kategoriji pisanja rada i obrane istoga na temu: Military Developments of Armed Forces in the European Union Caused by the War in Ukraine.

Hrvatskom vojnom učilištu je uručena prijelazna plaketa koju će za dvije godine na Cipru dobiti pobjednik 8. CSDP Olympiade.

Nadalje, u kategoriji timskog natjecanja poznavanja zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije kadet narednik Ilija Ivanović sa svojom je skupinom osvojio prvo mjesto, a kadetkinja desetnica Doris Dasović sa svojim timom drugo mjesto.

Na predmetnom natjecanju od mogućih 12 medalja kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” osvojili su ukupno pet medalja.

Uz hrvatske kadete i kadete zemlje domaćina, sudjelovali su i natjecatelji iz Republike Austrije, Republike Bugarske, Republike Cipar, Češke Republike, Republike Estonije, Francuske Republike, Helenske Republike, Republike Poljske, Portugalske Republike, Rumunjske, Slovačke Republike, Kraljevine Španjolske i Talijanske Republike.

Olimpijada je završila svečanom ceremonijom i podjelom certifikata sudionicima predmetnog natjecanja.

Kadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u BudimpeštiKadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u BudimpeštiKadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u BudimpeštiKadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u BudimpeštiKadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u BudimpeštiKadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u BudimpeštiKadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u BudimpeštiKadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u BudimpeštiKadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u BudimpeštiKadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u BudimpeštiKadeti HVU-a pobjednici 7. CSDP olimpijade u Budimpešti