Foto: Kadestska bojna

Kadeti HVU-a sudjelovali na ljetnom kampu u Makedoniji

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ sudjelovali su od 29. lipnja do 9. srpnja 2015. na ljetnom kampu „Krivolak 2015“ u Republici Makedoniji. Izaslanstvo Kadetske bojne predvodio je zapovjednik 4. satnije Kadetske bojne natporučnik Hrvoje Šimleša. U sastavu izaslanstva bili su kadeti Jurica Bilić, Teo Nola, Dalibor Rendulić, Ivan Babić, Marijo Lešina i Josip Mioč.

Ljetni kamp pod nazivom „Operation post conflict action and training capacity of the state“ organizirala je vojna akademija Oružanih snaga Republike Makedonije na kojem je sudjelovalo160 kadeta iz jedanaest zemalja. Osim domaćina Makedonije, na kampu su sudjelovali kadeti iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Poljske, Crne Gore, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Hrvatske.
 
Kamp je proveden u svrhu poboljšanja vještina i znanja osnovnih elemenata na taktičkoj razini u međunarodnom okruženju mladih časnika te formiranja i uvježbavanja multinacionalnih satnija i vodova kako bi bili što uspješniji u mirovnom operacijama. Isto tako, kamp je proveden i sa svrhom kulturnog razumijevanja i gradnje odnosa među zemljama sudionicama koristeći doktrinu UN-a i NATO-a.
 
Ljetni kamp se sastojao od dva dijela, akademskog i terenskog.  Akademski dio obuhvaćao je predavanja o vrstama UN i NATO operacija, ulozi Crvenog križa u ratnim i mirovnim operacijama, Cyber obrani i mjerama i aktivnostima za učinkovitu obranu od virusnih prijetnji, izazovima i nužnostima suvremenih sustava za upravljanje krizom u demokratskom sustavu te vodstvu u operacijama potpore miru.
 
Na terenskom dijelu kampa,  kadetima su održana predavanja i prikazane vježbovne radnje od strane makedonskih instruktora iz taktičkih kretnji pješačkih desetina, nailazak na eksplozivne naprave, taktičkoj uporabi oklopnih transportera, topografiji i pješačkom oružju.
 
Posljednjeg dana Kampa provedena je zajednička vježba koja je obuhvaćala primjenu svih tema koje su prezentirane na kampu. Na završnoj vježbi nazočili su visoki predstavnici Oružanih snaga Makedonije te vojni izaslanici zemalja sudionica kampa. Hrvatsku stranu predstavljao je vojni izaslanika u Republici Makedoniji brigadir Ivica Matešić.
 
U svim aktivnostima kadeti su pokazali dobru razinu vojničkog znanja i visoku motiviranost.

[nggallery id=1796]