Kadeti HVU sudjelovali u međunarodnom projektu s kadetima iz Portugala | Foto: HVU

Kadeti HVU sudjelovali u međunarodnom projektu s kadetima iz Portugala

Na kraju projekta kadeti su podijelili naučene lekcije, iskustva i prezentirali svoje projekte te rezultate zajedničke suradnje

Kadeti druge godine sveučilišnog preddiplomskog studijskog programa Vojnog vođenja i upravljanja, kadet skupnik Jakov Marenić, kadet skupnik Nikola Prgomet, kadet skupnik Rikardo Gabrijel Ozimec, kadet skupnik Ivan Trlin, kadet skupnik Luka Barberić i kadet skupnik Marko Đerđa sudjelovali su u međunarodnom projektu “Cultural Awarenes: HR and PT Military Academies Get Together in Times of Islolation” koji je završio u petak, 20. studenoga 2020. godine.

Cilj projekta je bila međunarodna suradnja i promicanje kulturne osviještenosti između kadeta Hrvatske vojske i kadeta druge godine integriranoga sveučilišnoga studija Vojne administracije i integriranoga sveučilišnoga studija Administracije Nacionalne republikanske garde na portugalskoj Vojnoj akademiji u Amadori/Lisabonu. Projekt je ostvaren uz veliku pomoć i moderiranje profesorica engleskog jezika dr. sc. Sofie Menezes iz Portugala i mr. sc. Maje Ivanović iz Hrvatske.

Tijekom dva mjeseca kadeti su međusobno uspostavili kontakt putem video linka te su međusobno razmjenjivali informacije i iskustva iz različitih aspekata života kadeta kao što su vojna obuka i izobrazba, dan u životu kadeta, povijest akademija, sličnosti i razlike u prvoj godini studija i drugo. Kadeti su putem ovog projekta osim samog zadanog sadržaja saznali mnogo o povijesti, kulturi, tradiciji, običajima i svakodnevnici kadeta na učilištu u Portugalu i putem WhatsApp grupa povezali se i uspostavili kako profesionalni, tako i prijateljski odnos.

Na kraju projekta kadeti su, pomoću Zoom aplikacije u učionicama učilišta, podijelili naučene lekcije, iskustva i ukratko prezentirali svoje projekte te rezultate zajedničke suradnje.