Kadeti studijskog programa Vojno pomorstvo sudjelovali na obuci | Foto: HVU

Kadeti studijskog programa Vojno pomorstvo sudjelovali na obuci

Kadeti sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” sudjelovali su od 7. do 9. svibnja 2021. godine na vojnoj obuci na lokacijama vojnog poligona “Josip Markić” kod Knina, u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu te akvatoriju Kaštelanskog zaljeva i Splitskog kanala.

Na vojnoj obuci je sudjelovalo 73 kadeta iz 16., 17. i 18. naraštaja kadeta studijskog programa Vojno pomorstvo, djelatnici VI. kadetske satnije Kadetske bojne “Predrag Matanović”, djelatnici Dekanata HVU-a iz Splita, instruktori Središta za obuku Hrvatske ratne mornarice, djelatnici saniteta Pomorske baze u Splitu i djelatnici saniteta Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Kadeti 16. naraštaja provodili su vojnu obuku iz programskih područja “Teorija pokretanja jedrima”, “Jedrenje u krstašima” i “Meteorologija”. Obuka se provodila na jedrilicama HRM-a, klase “Krstaš” i to na području Kaštelanskog zaljeva, Splitskog kanala i u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba”. Zapovjednik obuke bio je zapovjednik VI. kadetske satnije poručnik bojnog broda Hrvoje Repušić uz sudjelovanje djelatnika Dekanata HVU-a iz Splita, kapetana bojnog broda Borisa Kere i kapetana korvete Jakše Miškovića te zapovjednike brodica i instruktore Središta za obuku HRM-a, časničkog namjesnika Branimira Marušića i stožernog narednika Roberta Grubišića. Obuka je sastavni dio Vojnog kampa 3, a kadete se obučava za stjecanje novih znanja u praktičnoj uporabi jedrilica klase “Krstaš” i nadogradnju mornaričkih vještina, koje su ujedno priprema za provedbu Ljetnog kampa 3.
Kadeti 17. naraštaja provodili su vojnu obuku iz programskih područja “Brodska užad”, “Veslanje u kuteru” i “Jedrenje u kuteru”.

Obuka se provodila na mornaričkim kuterima HRM-a i to na području Kaštelanskog zaljeva i u vojarni “Admiral flote Sveto Letica Barba. Zapovjednik obuke bio je zapovjednik voda VI. kadetske satnije, poručnik korvete Jurica Modrić, a još su sudjelovali instruktor za obuku VI. kadetske satnije nadnarednik Mate Vrcić, te instruktor za obuku Središta za obuku HRM-a stožerni narednik Pave Juričević. Obuka je sastavni dio Vojnog kampa 2 u kojem kadeti razvijaju mornarske vještine i vještine veslanja, te se po prvi put susreću s jedrenjem u mornaričkom kuteru, koje su ujedno priprema za provedbu Ljetnog kampa 2.

Kadeti 18. naraštaja sudjelovali su na vojnoj obuci iz programskih područja “Komuniciranje”, “Taktika”, “Reakcije” i “NBKO”. Obuka se provodila na vojnom poligonu “Josip Markić” kod Knina. Zapovjednik obuke bio je zapovjednik voda VI. kadetske satnije natporučnik Igor Turk uz sudjelovanje instruktora za obuku i logističkog dočasnika VI. kadetske satnije stožernog narednika Jozu Milardovića. Obuka je sastavni dio Vojnog kampa 1 u kojem kadeti nadograđuju stečena znanja i vještine temeljnih vojnih zadaća, koje su ujedno priprema za provedbu Ljetnog kampa 1.

Kadeti i djelatnici su istaknuli zadovoljstvo sudjelovanjem na vojnoj obuci, ponajprije zbog stjecanja novih znanja i vještina kao i činjenice da su ih obučavali instruktori s dugogodišnjim stažem i vrhunski poznavaoci mornarskih vještina.

Vojna obuka je sastavni dio izobrazbe kadeta kako bi postali profesionalni i sposobni budući časnici HRM-a. Sinergijom različitih grana i postrojbi Oružanih snaga RH postiže se pozitivan ishod obučnog procesa i zagarantiran uspjeh u planiranim zadaćama obučavanja kadeta Vojnog pomorstva te stvaranja budućih časnika Oružanih snaga RH.

 

Kadeti studijskog programa Vojno pomorstvo sudjelovali na obuci | Foto: HVU