Katedri pomorskih operacija HVU-a uručen certifikat ISO 9001:2015 | Foto: HVU

Katedri pomorskih operacija HVU-a uručen certifikat ISO 9001:2015

Katedra pomorskih operacija prva je ustrojstvena cjelina Oružanih snaga RH koja je uspješno implementirala Sustav upravljanja kvalitetom sukladno međunarodnoj normi ISO 9001:2015

U knjižnici Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” 20. rujna 2021. uručen je Katedri pomorskih operacija Dekanata HVU-a certifikat ISO 9001:2015.

Katedra pomorskih operacija prva je ustrojstvena cjelina OSRH koja je uspješno implementirala Sustav upravljanja kvalitetom sukladno međunarodnoj normi ISO 9001:2015.

Certifikat je u ime Katedre primio zapovjednik HVU-a general-pukovnik Mate Pađen, a uručio mu ga je predstavnik certifikacijske kuće Bureau Veritas Željko Pehar, koji je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom procesu. Naglasio je kako je dobivanje certifikata početak rada na kontinuiranom unapređenju kvalitete.

General Pađen zahvalio je svima uključenima u proces certificiranja i naglasio da je to potvrda visoke razine kvalitete procesa koji se provode na studijskim programima na Hrvatskom vojnom učilištu.

Certifikat je od velike važnosti i za sam projekt InteRiv jer potvrđuje međunarodnu kvalitetu.

Certifikat uključuje visokoškolsko obrazovanje i izobrazbu, znanstveni i stručni rad, razvoj vojne znanosti te obuku i izdavačku djelatnost za obrazovanje pomoraca i srodnih profesija. Katedra pomorskih operacija sudjeluje u provedbi izobrazbe i obuke kadeta na integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Vojno pomorstvo, a koji je namijenjen obrazovanju i profesionalnoj obuci budućih mornaričkih časnika Oružanih snaga RH-a kao i u provedbi izobrazbe na slijedno rastućim razinama vojnog školovanja koje se provodi unutar HVU-a.

Djelatnici Katedre pomorskih operacija prošli su proces certificiranja, od potrebne edukacije, provedbe unutarnjeg vrednovanja (interni audit) pa do provedbe vanjskog vrednovanja. U procesu uspostave sustava sudjelovala je kompanija Dekaform d. o. o. Vanjsko vrednovanje proveli su predstavnici certifikacijske kuće Bureau Veritas, jedne od vodećih međunarodnih certifikacijskih, verifikacijskih i inspekcijskih kuća za provjeru sustava kvalitete, s bogatim iskustvom u certificiranju vezanom za pomorstvo, za brodograđevnu industriju i za proces izobrazbe u području pomorske struke. Vrednovanje je pokazalo da je Katedra pomorskih operacija implementirala Sustav upravljanja kvalitetom te da svakodnevnim aktivnostima dokazuje sukladnost sa zahtjevima kvalitete navedenih u normi ISO 9001:2015.

Svečanosti se pridružila i prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić koja je uručila stručnu literaturu za potrebe studija Vojnog pomorstva. U sklopu projekta Internacionalizacija studijskih programa Morskog ribarstva i Vojnog pomorstva Sveučilišta u Splitu nabavljena je znanstveno-stručna literatura za potrebe integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva. Riječ je o 44 naslova u dva primjerka na engleskom jeziku. Literatura će se nalaziti u knjižnici HVU-a u Splitu, a koristit će je kadeti studijskog programa Vojnog pomorstva kao i djelatnici Katedre Vojnog pomorstva Dekanata HVU-a “Dr. Franjo Tuđman”.

Katedri pomorskih operacija HVU-a uručen certifikat ISO 9001:2015 | Foto: HVU