Tema aktualnog predavanja bila je „Hrvati u Vojvodini” | Foto: MORH/M.Sever

Konzul Hrvoje Vuković održao predavanje polaznicima Ratne škole

Konzul prvog razreda u Generalnom konzulatu RH-a u Republici Srbiji, Subotica, Hrvoje Vuković održao je na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman” u petak, 16. travnja 2021. predavanje polaznicima 23. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić”.

Tema aktualnog predavanja bila je „Hrvati u Vojvodini” tijekom kojega se posebna pažnja posvetila značajnim povijesnim događanjima od naseljavanja Hrvata na području Vojvodine, značajnijim bitkama u prošlim stoljećima za vrijeme turske vladavine, položaju Hrvata u Austro-Ugarskoj monarhiji sve do „događanja naroda” 90-ih godina prošlog stoljeća.

Polaznicima su predstavljeni podaci o smanjivanju broja hrvatskog stanovništva (iseljavanju i progonu Hrvata od 1991.-1995.) zadnjih tridesetak godina te su se upoznali s „Bunjevačkim pitanjem” (o podrijetlu Bunjevaca, uvođenju „bunjevačkog jezika” i spora oko Bunjevačkog govora) kao i sa zakonodavnim okvirom zaštite prava nacionalnih manjina te institucijama i djelovanju hrvatske manjine u Republici Srbiji.