Ljetni kampovi kadeta HVU "Dr. Franjo Tuđman" | Foto: HVU / D. Volarić

Ljetni kampovi kadeta HVU “Dr. Franjo Tuđman”

Kadeti Kadetske bojne “Predrag Matanović” Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” provode ljetne kampove u vremenu od 11. do 23. srpnja 2021. godine u vojarnama, vježbalištima i poligonima Hrvatske vojske te akvatoriju Kaštelanskog zaljeva.

Na njima sudjeluju kadeti sveučilišnih preddiplomskih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija Vojno pomorstvo te sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija Aeronautika-smjer vojni pilot.

Ljetni kamp 1 održava se na vojnom poligonu “Gašinci” na kojem sudjeluju kadeti prve godine vojno studijskih programa Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje, Vojno pomorstvo te kadeti Aeronautike – vojni pilot. Tijekom kampa provodi se uvježbavanje pojedinca u realnim vremenskim i zemljišnim uvjetima. Koncipiran je kao sinteza kratkog teoretskog izlaganja i intenzivnog praktičnog rada. Posebna pozornost posvećuje se upotrebi i održavanju osobnog naoružanja i opreme te dosljednom pridržavanju mjera sigurnosti. Tijekom kampa kontinuirano se radi na poboljšavanju i održavanju tjelesne spremnosti.

Na Ljetnom kampu 2 sudjeluju kadeti druge godine vojno studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje koji provode kamp u vojarni “Josip Jović” u Udbini u vojarni “Josip Jović” u Udbini, kadeti Vojnog pomorstva kamp provode u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba i akvatoriju Kaštelanskog zaljeva, a kadeti vojno studijskog programa Aeronautika – vojni pilot kamp provode u vojarni “Mirko Vukušić” u Zemuniku. Kadeti Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenje i upravljanja Tijekom kampa provodi se obuka i osposobljavanje kadeta za vođenje desetine u realnim ljetnim uvjetima.

Koncipiran je kao sinteza kratkog teoretskog izlaganja i intenzivnog praktičnog rada, te ocjenjivanja kadeta. Kadeti Vojnog pomorstva provode napredni tečaj plivanja, veslanje i jedrenje na kuteru, a kadeti Aeronautike uvježbavaju preživljavanje nakon zrakoplovne nesreće, izvlačenje pilota helikopterom iz mora i s kopna te kao kruna obuke imaju padobranske skokove u realnim vremenskim i zemljišnim uvjetima.

Kadeti treće godine vojno studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje provode Ljetni kamp 3 na vojnom vježbalištu “Gakovo”, a kadeti Vojnog pomorstva u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva. Ovaj kamp za kadete Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja glavno je obučno razdoblje u kojemu se provodi taktičko uvježbavanje i završno ocjenjivanje usvojenih obučnih sadržaja razine pješačkog voda u realnim vremenskim i zemljišnim uvjetima. Obučni sadržaji povezuju se u cjelinu koja je obuhvaćena završnom vježbom. Kadeti Vojnog pomorstva odlaze na višednevnu plovidbu srednjodalmatinskim dijelom Jadrana s jedrilicama klase krstaš, a u drugom terminu kadeti jedre na jedrilicama jednosjedima u Kaštelanskom zaljevu.

Na Ljetnom kampu 4 nalaze se kadeti četvrte godine vojno studijskog programa Aeronautika – vojni pilot u vojarni “Mirko Vukušić” Zemunik Donji. Kamp je usmjeren je na proširenje znanja i vještina taktike, tehnika i postupaka organizacije i provedbe obrane vojnog aerodroma, odnosno vojnog kampa unutar kojega je formiran vojni aerodrom ili privremeno vojno letjelište. Obukom iz područja preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja kadeti se teorijski i praktično pripremaju za pravilno postupanje u slučaju pada zrakoplova iznad prijateljskog i neprijateljskog područja. Daljnjim poboljšanjem komunikacijskih vještina kadeti razvijaju spremnost za javni nastup i tehnike pisanog komuniciranja i tehničkog izražavanja.

Ljetni kampovi kadeta HVU Ljetni kampovi kadeta HVU Ljetni kampovi kadeta HVU Ljetni kampovi kadeta HVU Ljetni kampovi kadeta HVU