Međunarodni stručni skup 'Unaprjeđenje studijskih programa za potrebe OSRH' na Kovčanju | Foto: HVU/ K. Ivić

Međunarodni stručni skup “Unaprjeđenje studijskih programa za potrebe OSRH” na Kovčanju

U organizaciji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) u vojarni “Kovčanje” na Malom Lošinju u utorak, 20. srpnja. 2021. otvoren je međunarodni stručni skup pod nazivom “Unaprjeđenje studijskih programa za potrebe OS RH”.

Skup je otvorio zapovjednik HVU-a general-pukovnik Mate Pađen, a sudionike su pozdravili rektorica Sveučilišta obrane i sigurnosti i prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu Ivana Ćuković-Bagić i prorektor za nastavu Sveučilišta u Splitu Goran Kardum.

Na skupu sudjeluju predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Ministarstva obrane, Ministarstva mora prometa i infrastrukture, Glavnog stožera OSRH-a, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Gradskog ured za obrazovanje grada Zagreba te djelatnici HVU-a.

Također, na skupu sudjeluje i izaslanstvo Nacionalnog obrambenog sveučilišta “Ivan Cherniakhovskyi” iz Kijeva, Ukrajina (National Defence University of Ukraine) na čelu sa zapovjednikom general-pukovnikom Anatoly Sirotenkom.

Skup se održava od 19. do 23. srpnja 2021. godine, a na skupu će biti govora o nastavku suradnje sa Sveučilištem u Zagrebu i Sveučilištem u Splitu u okviru Sveučilišta obrane i sigurnosti kao i pregledu suradnje HVU-a i Sveučilišta u Zagrebu od 2014. godine do danas te će se analizirati provedba studijskih programa za potrebe OSRH-a u akademskoj godini 2020./2021.

Na skupu će biti govora o unapređenju integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo kao i unaprjeđenju preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studijskih programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo s naglaskom na iskustva, potrebe i izazove.

Svoje viđenje, osvrt i prijedloge dat će voditelji studija navedenih studijskih programa.

Također, bit će govora o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i njegovoj ulozi u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj kao i razvoju vojnih standarda zanimanja te će biti održano i nekoliko stručnih radionica.

Cilj skupa je ukazati na potrebu unaprjeđenja vojno studijskih programa i uvidjeti mogućnosti nove organizacije i kvalitete provedbe sveučilišnih studijskih programa.

Međunarodni stručni skup ‘Unaprjeđenje studijskih programa za potrebe OSRH’ na Kovčanju | Foto: HVU/ K. Ivić