U povodu obilježavanja 28. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" (HVU) u Časničkom domu u vojarni Petar Zrinski, održana je 19. prosinca 2019. svečanost uručivanja odlikovanja, ukaza o promaknućima, nagrada i pohvala zaslužnim djelatnicima | Foto: HVU / D. Volarić

Na HVU “Dr. Franjo Tuđman” uručena odlikovanja, promaknuća i nagrade

U povodu obilježavanja 28. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) u Časničkom domu u vojarni Petar Zrinski u četvrtak, 19. prosinca 2019. održana je svečanost uručivanja odlikovanja, ukaza o promaknućima, nagrada i pohvala zaslužnim djelatnicima.

Na svečanosti su nazočili zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen, zamjenik zapovjednika brigadni general Ivan Turkalj, dekan brigadir Boženko Đevoić, načelnik Centra za obrambene i strateške studije “Janko Bobetko” kapetan bojnog broda Ivica Mandić, prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Ivan Grudenić, vojni kapelan pater Zoran Vujičić, zapovjednici škola, prodekani, načelnici katedri i ustrojstvenih jedinica te djelatnici Učilišta.
Uz čestitke za obljetnicu general Pađen govorio je o ulozi i značaju Učilišta. “Hrvatsko vojno učilište Dr. Franjo Tuđman nositelj je i rasadnik znanja u Hrvatskoj vojsci. U posljednjih 28 godina HVU je razvio svoj posebni identitet, koji je utemeljen na našoj tradiciji i tekovinama Domovinskog rata. Naša je odgovornost velika, jer oblikujemo nove naraštaje časnika i dočasnika, koji će usvajati profesionalna znanja, vještine, intelektualne i karakterne osobine potrebne za uspješno djelovanje u sve kompleksnijem strateškom okruženju, a prije svega nesebično služiti Domovini i brinuti se o njezinoj sigurnosti”, rekao je Pađen.

U povodu obilježavanja 28. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) u Časničkom domu u vojarni Petar Zrinski, održana je 19. prosinca 2019. svečanost uručivanja odlikovanja, ukaza o promaknućima, nagrada i pohvala zaslužnim djelatnicima | Foto: HVU / D. Volarić

“Međutim ovdje ne smijemo zaboraviti da najveća vrijednost i prednost ovog Učilišta nisu kabineti, učionice i amfiteatri, već su to ljudi koji ovdje rade i pohađaju izobrazbu, jer o vama ovisi uspješnost svih nas kao organizacije. Ovom prilikom želim naglasiti da sam ponosan na sve polaznike i djelatnike, koji svojim radom i aktivnostima doprinose prepoznatljivosti Učilišta unutar vojnog sustava, a i šire”.
General Pađen govorio je i o transformaciji HVU-a u Sveučilište obrane i sigurnosti koje predstoji u narednom razdoblju kao najveći i najzahtjevniji proces koji će se dogoditi na Učilištu.

Ukupno je odlikovano, promaknuto, nagrađeno i pohvaljeno 37 djelatnika. U ime odlikovanih, promaknutih, nagrađenih i pohvaljenih zahvalio se zapovjednik Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” pukovnik Zdenko Šakota.

Posebni dio svečanosti bila je predaja slike dr. Franje Tuđmana, rad akademskog slikara Dimitrija Popovića koju je generalu Pađenu predao njegov sin doc. dr. Petar Popović.

U prigodi 28. obljetnice izaslanstvo HVU-a u kojem su bili general-bojnik Mate Pađen, brigadni general Ivan Turkalj i brigadir Boženko Đevoić položilo je vijenac i zapalilo svijeću na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana po kojem Učilište nosi naziv.