Povodom obilježavanja 30. obljetnice Dana hrvatske vojske na HVU-u održan je okrugli stol | Foto: HVU

Na HVU održan okrugli stol o trideset godina Hrvatske vojske

Povodom obilježavanja 30. obljetnice Dana hrvatske vojske na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU) u utorak, 11. svibnja 2021. godine održan je okrugli stol pod nazivom „30. obljetnica Zbora narodne garde i Hrvatske vojske 1991. – 2021“.

Okruglom stolu su uz goste izlagače, prof. dr. sc. Antu Nazora, ravnatelja Hrvatskog Memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata i umirovljenog brigadira mr. sc. Zvonka Sesara, predsjednika Zbora udruga Hrvatskih ratnih veterana i člana Hrvatskoga generalskog zbora, nazočili prodekan za vojnu izobrazbu na HVU brigadir Miro Čolić, polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ te nastavnik vojne povijesti na HVU pukovnik Ante Samardžić.

Uvodnu riječ održao je brigadir Miro Čolić naglasivši da proslavi ove obljetnice pridonesu izlaganja dvaju eminentnih poznavatelja i sudionika ovog vremena i događaja. O tridesetogodišnjem putu i povijesnom razvoju Hrvatske vojske govorio je pukovnik Ante Samardžić te ujedno i najavio goste izlagače.

U svom izlaganju prof. dr. sc. Ante Nazor je govorio o međunarodnim i unutarnjim okolnostima osamdesetih i devedesetih godina 20. stoljeća u Hrvatskoj i u svijetu te, iznio kratak presjek stvaranja Hrvatske države 1990. – 1991. godine.

Umirovljeni brigadir mr. sc. Zvonko Sesar govorio je o Obrambenom sustavu Republike Hrvatske u razdoblju od 30. svibnja 1990. do 15. siječnja 1992. U svom izlaganju umirovljeni brigadir Sesar je iznio kako je i u kojim okolnostima nastao i kako se razvijao obrambeni sustav Republike Hrvatske čiji je sastavni dio i unutar kojega je stvoren Zbor narodne garde i Hrvatska vojska.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava, komentari i pitanja te završna riječ i zatvaranje okruglog stola.