Na HVU-u je održana svečana prisega 19. naraštaja kadeta Hrvatske vojske | Foto: HVU/ M. Sever, D. Volarić

Na HVU održana svečana prisega 19. naraštaja kadeta

Svečanu prisegu položila su 104 kadeta, od koji su 72 polaznika programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, 22 programa Vojno pomorstvo, a 10 studija Aeronautika

Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu, u subotu 25. rujna 2021. održana je svečana prisega 19. naraštaja kadeta Hrvatske vojske, a obilježen je i početak akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija.

Svečanu prisegu položila su 104 kadeta, među kojima je 25 žena. Od ukupnog broja kadeta, njih 72 su polaznici sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, 22 su polaznici sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo, a deset je polaznika sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija Aeronautika, smjer vojni pilot.

Školovanje započinje i za deset kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Kosova.

Uz članove obitelji i prijatelje, svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane i glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik HVU-a generalpukovnik Mate Pađen, privremena rektorica Sveučilišta obrane i sigurnosti prof. dr. sc. Ivana Ćuković Bagić, vojni ordinarij biskup Jure Bogdan, predstavnici vojno diplomatskog zbora te drugi vojni i akademski uzvanici.

„Svečana prisega domovini je velik dan i značajan događaj u životu svakoga od nas tko je odlučio biti pripadnik Oružanih snaga RH, dio obitelji pobjedničke Hrvatske vojske“, rekao je general-pukovnik Drago Matanović istaknuvši kako put kojeg su odabrali kadeti vodi u svijet mogućnosti profesionalnog napredovanja. „Hrvatskoj vojsci trebaju visokoobrazovani kadrovi kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve moguće ugroze i rizike“, zaključio je general Matanović.

Čestitavši kadetima na položenoj prisezi, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj zahvalio je njihovim roditeljima što su ih usmjeravali i podupirali na putu kojeg su odabrali. „Ulaskom u Hrvatsku vojsku postali ste elitni dio hrvatskog društva. Obvezali ste se na službu Domovini, na obranu Domovine. To je teška i časna dužnost. Znanje je moć, nikad ne prestajte učiti, a sustav će vam pružiti uvjete da se razvijate, školujete i napredujete“, rekao je admiral Hranj.

Zapovjednik HVU-a general-pukovnik Mate Pađen čestitao je kadetima 19. naraštaja na položenoj prisezi istaknuvši: „Vi niste kao drugi. Niste kao vaši ostali vršnjaci. Vi se ne zadovoljavate samo prosječnim. To ste i dokazali dolaskom ovdje.“ Poručio je kako će Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“, Sveučilište obrane i sigurnosti, zajedno sa Sveučilištima u Zagrebu i Splitu kadetima pružiti priliku za napredovanje i rast u akademskom obrazovanju koje se spaja s vojnim umijećem.

Privremena rektorica Sveučilišta obrane i sigurnosti prof. dr. sc. Ivana Ćuković Bagić je istaknula dugogodišnju i uspješnu dosadašnju suradnju Hrvatskog vojnog učilišta i Sveučilišta u Zagrebu. „Zajedničkim naporima dvaju civilnih sveučilišta i Hrvatskog vojnog učilišta, a uz potporu Vlade Republike Hrvatske, uspostavili smo studijske programe koji su poznati u Europi i šire, o čemu svjedoči i činjenica da su među vama, iz godine u godinu, i studenti-kadeti iz susjednih zemalja. Hrvatska akademska civilna zajednica želi i dalje surađivati s novoosnovanim Sveučilištem obrane i sigurnosti pa će vaše obrazovanje biti iz raznih znanstvenih područja, polja i grana čime se potvrđuje interdisciplinarna vrijednost vojnoobrazovnih znanosti i umijeća“, rekla je privremena rektorica Ćuković-Bagić.

Na HVU održana svečana prisega 19. naraštaja kadetaNa HVU održana svečana prisega 19. naraštaja kadetaNa HVU održana svečana prisega 19. naraštaja kadetaNa HVU održana svečana prisega 19. naraštaja kadetaNa HVU održana svečana prisega 19. naraštaja kadetaNa HVU održana svečana prisega 19. naraštaja kadetaNa HVU održana svečana prisega 19. naraštaja kadetaNa HVU održana svečana prisega 19. naraštaja kadetaNa HVU održana svečana prisega 19. naraštaja kadetaNa HVU održana svečana prisega 19. naraštaja kadeta