Načelnik Glavnog stožera Slovenske vojske posjetio HVU | Foto: MORH/ T. Brandt

Načelnik Glavnog stožera Slovenske vojske posjetio HVU

U sklopu svog službenog posjeta Hrvatskoj, načelnik Glavnog stožera Slovenske vojske general-bojnik Robert Glavaš posjetio je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” gdje ga je u četvrtak, 25. ožujka 2021. godine, primio zapovjednik general-pukovnik Mate Pađen sa suradnicima.

Tom je prigodom general-pukovnik Pađen zaželio dobrodošlicu na HVU te su vođeni razgovori o iskustvima na polju vojne izobrazbe. Glavna tema razgovora bila je transformacija HVU-a u Sveučilište obrane i sigurnosti o kojoj je general-pukovnik Pađen informirao slovensku delegaciju.

Slovenska strana posebno se interesirala o dinamici, zakonskoj regulativi i načinu ustrojavanja Sveučilišta obrane i sigurnosti.

Dekan HVU-a brigadir Andrija Kozina održao prezentaciju o povjesnici, misiji, organizacijskoj strukturi, studijskim programima, izobrazbi časnika i dočasnika, vojnoj suradnji, suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, transformaciji HVU-a u Sveučilište za obranu i sigurnost kao i o programu “ERASMUS”.

Prezentaciju na temu školovanja pilota održao je načelnik Odjela za obuku, vježbe i doktrinu u HRZ-u brigadir Ivica Mandušić, dok je direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga pukovnik Tomislav Pušnik održao prezentaciju o misiji, organizaciji i zadaćama središta.