Foto: MORH/ T. Brandt

Obilježena 23. obljetnica osnutka Hrvatskog vojnog učilišta

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) “Petar Zrinski” danas, 19. prosinca 2014. godine, svečano je obilježena 23. godišnjica osnutka HVU-a.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsjednika RH i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, zapovjednik HVU-a general pukovnik Slavko Barić, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić, djelatnici zagrebačkog Sveučilišta, pripadnici i djelatnici HVU-a, Oružanih snaga RH i MORH-a te polaznici programa vojnog obrazovanja.

U svom obraćanju načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić osvrnuo se na cjelokupno djelovanje i doprinos HVU-a kroz 23 godine njegovog postojanja, naglasivši kako je izobrazba prepoznata kao jedna od najvažnijih karika u lancu razvoja ljudskih potencijala. „Stečeno znanje koje se stalno potvrđuje u praksi pokazuje da se Hrvatsko vojno učilište profiliralo u kvalitetnu, organiziranu i cijenjenu instituciju, koja je uvijek prednjačila u usvajanju i prijenosu mnogih znanja nužnih za stvaranje naših Oružanih snaga“, rekao je general Lovrić. Osvrnuo se i na nove sveučilišne studije, izrazivši želju da Učilište s istom snagom i vjerom nastavi dalje s realizacijom novih programa. „Od vas očekujem da Hrvatsko vojno učilište bude prepoznatljivo po svim kriterijima, ne samo u Hrvatskoj, nego i na međunarodnoj razini“, zaključio je general Lovrić. 

Čestitavši djelatnicima HVU-a 23. obljetnicu osnutka, general pukovnik Slavko Barić podsjetio je, da je Hrvatsko vojno učilište u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu ove školske godine započelo s projektom novih studijskih programa – Vojnog vođenja i upravljanja i vojnog inženjerstva, kojima će doći do transformacije sustava vojnog školovanja. „Naša zadaća je stvoriti novog časnika koji će imati dovoljnu akademsku širinu, sposobnost i vještine da prihvati ono što je zahtjev modernog vojnog školovanja, a to je intelektualna interoperabilnost sa svim časnicima koji se školuju u partnerskim zemljama članicama NATO-a i EU-a“, rekao je general Barić te pritom pohvalio pripadnike i djelatnike HVU-a iza kojih je izuzetna godina, puna novih zadaća i aktivnosti. Najavio je i daljnji rad na pokretanju diplomskog programa te programa za potrebe Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U sklopu obilježavanja 23. obljetnice HVU-a uručena su odlikovanja, promaknuća i pohvale istaknutim pripadnicima OS RH i MORH-a te su uručene zahvalnice zaslužnim predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu. 

[nggallery id=1661]