Obilježena 28. obljetnica Časničke škole "Andrija Matijaš Pauk" | Foto HVU / D. Volarić

Obilježena 28. obljetnica Časničke škole “Andrija Matijaš Pauk”

U vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu djelatnici i polaznici časničkih izobrazbi Časničke škole “Andrija Matijaš Pauk” (ČŠ) Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u ponedjeljak, 11. studenoga 2019. svečano su obilježili 28. obljetnicu ustrojavanja Škole.

Na svečanosti su nazočili zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen, načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski” brigadir Damir Stručić, zapovjednik ČŠ-a brigadir Mirko Stošić, vojni kapelan pater Zoran Vujičić, sadašnji i bivši djelatnici Škole te polaznici slijedno rastućih izobrazbi Časničke škole.

Na svečanosti su govorili general Pađen, brigadir Stručić i brigadir Stošić te je tom prigodom prezentirana povjesnica Časničke škole kao i počeci stvaranja vojnog obrazovanja u Hrvatskoj vojsci.
Naime, u prvim danima Domovinskog rata veliki je problem bio nedostatak zapovjednog kadra, pa je temeljem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske od 29. listopada 1991. formiran Centar za obuku časnika u Varaždinu. Prvi kratki tečajevi započinju već 11. studenog 1991. u Varaždinu za rodove pješaštvo i topništvo, te istovremeno u zagrebačkom Borongaju za inženjeriju i PZO, a u Samoboru za vezu.

Izobrazba časnika različitih rodova i struka bila je organizirana po navedenim lokacijama najviše iz razloga što u tom trenutku nije bilo drugih i boljih uvjeta. Nove su se mogućnosti otvorile nakon što je Jugoslavenska vojska napustila vojarnu u Ilici 256b, gdje su postojali solidno opremljeni kabineti za provođenje časničke izobrazbe.

Novonastalim okolnostima stvoreni su uvjeti za novi kvalitetni pomak u izobrazbi i ubrzo 27. prosinca 1991. godine načelnik Glavnog stožera HV-a zapovijeda da se postojeći časnički tečajevi iz Varaždina, Borongaja i Samobora presele u Časnički centar u Zagrebu, Ilica 256b.

Prvi naraštaj Časničke škole započeo je izobrazbu 2. veljače 1992. što je samo nastavak izobrazbe časnika kopnene vojske započetih u studenom 1991. godine.
Tijekom svečanosti uručenu su pohvale i nagrade najboljim djelatnicima časničke škole.

[ngg src=”galleries” ids=”3780″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]