Održan Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Foto: HVU/ S. Španić

Održan Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”

Stotine posjetitelja imalo je priliku upoznati se sa studijskim programima Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje te Vojno pomorstvo i studijem Aeronautike – smjer vojni pilot

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) održan je u subotu, 8. veljače 2020. godine u vojarni “Petar Zrinski”.

Tom prigodom, stotinama posjetitelja predstavljeni su sveučilišni preddiplomski i diplomski vojno studijski programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojnog pomorstva te sveučilišni preddiplomski i diplomski studij Aeronautike – smjer vojni pilot.

Uvodno obraćanje i multimedijalnu prezentaciju o životu i radu kadeta na HVU zainteresiranim posjetiteljima održao je zapovjednik Kadetske bojne “Predrag Matanović” satnik Hrvoje Šimleša. Posjetitelji su se upoznali s uvjetima upisa, obvezama kadeta, vojnom obukom, kampovima kadeta te daljnjim mogućnostima razvoja karijere u Hrvatskoj vojsci. Također, posjetitelji su imali mogućnost dobiti odgovore na postavljena pitanja.

Održan Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”| Foto: HVU/ S. Španić

Kadetkinja narednica Patricija Hip četvrta je godina sveučilišnog studija Vojnog vođenja i upravljanja kojoj motiv za vojni poziv dolazi od obitelji: “Bilo je vojnika u mojoj obitelji pa sam slušala priče, ali isto tako ovaj program osigurava siguran posao nakon završetka studija i toj je bio jedan od glavnih motiva. Ja sam rod pješaštva i nadam se da ću doći u borbenu postrojbu i da ću se nastaviti obrazovati i doći do nekog višeg čina.”

Kadet skupnik Maurizio Ivetić polaznik je druge godine Aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti, smjer vojni pilot. Njegov motiv za poziv vojnog pilota bio je letenje: “Letenje je stvarno poseban doživljaj i pilotski poziv sam po sebi i sve što ide uz njega, tko to voli i tko to želi ja bi preporučio da se prijavi”. Pamti i svoj prvi let u avionu: “Svi ga se mi sjećamo, ali dosta smo bili impresionirani, sve se to dosta brzo događalo. Pamtim taj let, naravno. Imamo tu privilegiju da smo uopće letjeli prije nego što smo upisali fakultet. Doživjeli smo to, vidjeli smo kako je živjeti, kako je raditi u eskadrili, kako to sve skupa izgleda”. U budućnosti se, kaže, vidi kao pilot aviona.

Posjetitelji su razgledali objekte Kampusa, knjižnicu, sportsku dvoranu, kadetski klub i prostorije u kojima borave kadeti. Također, posjetitelji su razgledali i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koje kadeti koriste u obuci kao i kabinet oklopništva.