Foto: MORH/ T. Brandt

Održana promocija Zbornika radova na HVU

Promocija Zbornika radova “Uloga i značenje glasovitih žena iz obitelji Zrinski i Frankopan” održana je danas, 13. veljače 2014. na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski”.

Promociji su prisustvovali predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Ivo Josipović, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić, ravnatelj HVU-a, general pukovnik Slavko Barić, te drugi uvaženi gosti.

Predsjednik Josipović uručio je Zrinskoj gardi Čakovec Priznanje RH za osobite zasluge u promociji hrvatske povijesti i kulture te očuvanja baštine Zrinskih, a predsjednik garde Alojzije Sobočanec u znak zahvalnosti predsjedniku je uručio primjerak predstavljenog zbornika.

Josipović je istaknuo kako bi u redovima Oružanih snaga volio vidjeti još više žena, te da u budućnosti u snagama očekuje generalice te načelnicu Glavnog stožera OSRH. Također je najavio održavanje okruglog stola u povodu Dana žena, na kojem će biti riječi o tome kako osigurati punu ravnopravnost žena u društvu.

Predsjednik RH također je održao tradicionalno predavanje za polaznike Ratne škole “Ban Josip Jelačić” iz kolegija Međunarodni odnosi na temu međunarodnog ratnog prava.

Zbornik radova predstavio je urednik zbornika, monsinjor Juraj Kolarić, predstojnik Ureda za duhovna dobra Zagrebačke nadbiskupije, koji je zahvalio svima na njhovu doprinosu organizaciji simpozija i tiskanja zbornika.

“Zbornik je nastao na temeljima simpozija, održanog 26. listopada 2012. pod pokroviteljstvom predsjednika”, istaknuo je monsinjor Kolarić i posebno zahvalio na potpori Hrvatskom vojnom učilištu.

Ravnatelj HVU-a, general pukovnik Slavko Barić, zahvalio je predsjedniku na pokroviteljstvu te naglasio da će učilište i u budućnosti nastaviti sa svojim nastavnim i istraživačkim radom.

[nggallery id=1340]