Okrugli stol "Jedrenje kao dio pomorskih vještina" na HVU u Splitu | Foto: HVU / B. Kero

Okrugli stol “Jedrenje kao dio pomorskih vještina” na HVU u Splitu

U Domu Hrvatske vojske “General-bojnik Ivo Jelić” u Splitu održan je u petak, 13. prosinca 2019. okrugli stol na temu “Jedrenje kao dio pomorskih vještina” za kadete studija Vojnog pomorstva Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Na okruglom stolu sudjelovali su ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske, Šime i Mihovil Fantela i njihov otac i trener Edo Fantela. Moderator okruglog stola bio je načelnik Katedre vojnog pomorstva HVU-a u Splitu kapetan bojnog broda Boris Kero.

Ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske Šime i Mihovil Fantela kadetima su govorili u jedrenju kao sportu i stilu života kao i o svojim počecima u jedrenju te sudjelovanju na Olimpijadama, svjetskim, europskim i međunarodnim regatama diljem svijeta. Njihov trener i otac Edo pojasnio je proces treninga i sportske pripreme te poznavanje vještina vezanih za meteorologiju i hidrologiju. Također, naglasio je kako vještine koje se stječu jedrenjem uvelike mogu pridonijeti razvoju budućih časnika u procesu donošenja odluke, osobito kada se odluke moraju donijeti u vrlo kratkom vremenu, a isto tako kada se mora predvidjeti stanje okružja koje se vrlo brzo mijenja.
 
Kadeti su sa zanimanjem pratili izlaganje obitelji Fantela i zajedno s moderatorima aktivno sudjelovali u razgovoru.

Šime Fantela je zlatni hrvatski olimpijac u klasi 470, a Mihovil Fantela je s bratom Šimom i svjetski prvak u klasi 490er.

Okrugli stol “Jedrenje kao dio pomorskih vještina” na HVU u Splitu | Foto: HVU / B. Kero