Foto: HVU/ M. Sever

Osnovana sportska udruga “Kadet”

U vojarni Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) Petar Zrinski u Zagrebu danas je, 29. lipnja 2015., održana Osnivačka skupština Hrvatske akademske sportske udruge studenata sveučilišnih vojnih studija “Kadet”.

Sportska udruga osnovana je temeljem inicijative kadeta HVU-a, koju su podržali ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OSRH) general zbora Drago Lovrić i zapovjednik HVU-a general pukovnik Slavko Barić, koji je i sudjelovao u radu osnivačke skupštine. Na skupštini je donesen statut Udruge te izabrani članovi upravljačkih tijela. Za predsjednika Udruge i njezinog Upravnog odbora izabran je kadet Filip Krstić, a predsjednika Nadzornog odbora brigadir Jozo Antolović.
Cilj Udruge je promicanje, razvitak i poboljšanje cjelokupne sportske aktivnosti studenata, nastavnika i djelatnika HVU-a.  Na skupštini je donijeta odluka o pokretanju postupka za upis u Registar udruga, te njezinom udruživanju u Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebački sveučilišni sportski savez.

Djelatnosti Udruge su planiranje i rad na razvoju sporta na HVU-u, organiziranje i provođenje redovitih sustavnih treninga članova zbog pripreme za natjecanja, zatim poduka i trening studenata, nastavnika i djelatnika u rekreativne i/ili natjecateljske svrhe, pripremanje članova za sudjelovanje na gradskim, županijskim, državnim i međunarodnim sportskim natjecanjima, upravljanje sportskim objektima kojih je Udruga korisnik u skladu sa sporazumom s HVU-om, poduzimanje mjera i stvaranje uvjeta za poboljšanje stručnog rada, osiguravanje i korištenje financijskih sredstava za djelatnost Udruge u skladu s propisima (zakoni, statut) te poticanje razumijevanja i usvajanja etičkih vrijednosti kroz bavljenje sportom. Članom Udruge može postati svaki redovni student, apsolvent, nastavnik, vanjski suradnik te svi djelatnici HVU-a Petar Zrinski.

„Želimo da kadeti budu dio sveučilišne sportske zajednice i dobiju mogućnost natjecanja“, istaknuo je general Barić na početku Skupštine. “Prije svega, očekujemo vaše stavove, želje, opredjeljenja kad su u pitanju sportske aktivnosti i natjecanja”, poručio je kadetima, “biti prvi i najbolji nije primarno, nije nam cilj da od vas stvorimo profesionalne sportaše, nego da susrećete vršnjake, stvarate prijateljstva i odnose s kolegama s drugih studija”. Istaknuvši da je njihova buduća profesija usko povezana sa sportom, zapovjednik HVU-a je obećao svu moguću pomoć kadetima oko podizanja standarda bavljenja sportom, u sportskoj opremi te rekvizitima.