Početak izobrazbe na HVU “Petar Zrinski”

U Časničkom domu Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” danas,19. rujna 2013., svečano je obilježen početak izobrazbe u školskoj godini 2013./2014.

Svečanosti su, uz polaznike i djelatnike HVU-a, nazočili brojni uvaženi gosti iz ustrojbenih jedinica MORH-a i OSRH-a te drugih partnerskih institucija.

“S ponosom možemo tvrditi  da je kroz vojni obrazovni sustav prošlo mnogo generacija vojnika, dočasnika i časnika. Pred vama je proces usvajanja vještina i znanja koje će znantno pridonijeti obnašanju vaših budućih dužnosti u Oružanim snagama, u NATO-u, Europskoj uniji, u vojnim strukturama”, rekao je na svečanosti  zamjenik i ujedno izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH viceadmiral Ante Urlić, koji je naglasio da je u tijeku iznimno važan proces transformacije HVU-a. Posebno je istaknuo i sudjelovanje 15 stranih polaznika, pripadnika oružanih snaga partnerskih i savezničkih zemalja, koji su prepoznali vrijednost plana i programa vojne izobrazbe u Hrvatskoj.

Ravnatelj HVU-a general pukovnik Slavko Barić pozdravio je sve polaznike te tom prigodom istaknuo kako bi već od sljedeće godine u sklopu HVU trebala biti dva studijska sveučilišna programa. „Cilj je Hrvatskog vojnog učilišta da u narednih tri do pet godina postane samostalna, znanstveno-nastavna ustanova, sveučilišna ustanova koja će biti prepoznata i u Hrvatskoj, ali i u regiji“, zaključio je ravnatelj HVU-a.

Ovu školsku godinu izobrazbu na HVU pohađat će 239 polaznika, od čega 14 polaznika Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”, 42 polaznika Zapovjedno-stožernu školu “Blago Zadro”, 111 polaznika Temeljnu časničku izobrazbu, 16 polaznika Visoku dočasničku izobrazbu te 56 polaznika Naprednu dočaničku izobrazbu. U navedenim programima školovanja sudjelovat će i 15 stranih polaznika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Također, Škola stranih jezika „Katarina Zrinski“ u Zagrebu, Osijeku i Splitu broji ukupno 152 polaznika, od čega jedan polaznik, koji se školuje u Splitu, dolazi iz Crne Gore.

[nggallery id=1246]