Polaznici Ratne škole 'Ban Josip Jelačić' posjetili Hrvatski sabor | Foto: HVU

Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” posjetili Hrvatski sabor

Polaznici 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića, bili su u četvrtak 19. svibnja 2022. u studijskom posjetu Hrvatskom saboru.

Polaznike Ratne škole primili su potpredsjednik Sabora Ante Sanader, predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović i predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić s članovima odbora Matkom Kuzmanićem, Stipom Mlinarićem i Željkom Sačićem te voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić. Predsjednici odbora i voditelj izaslanstva na uvodnom sastanku upoznali su polaznike s ustrojstvom i djelokrugom saborskih radnih tijela nadležnih za obranu, ratne veterane i parlamentarnu dimenziju suradnje Sabora s NATO-om.

Brigadir Mijo Kožić upoznao je saborske zastupnike sa strukturom polaznika 24. naraštaja, programom rada škole, praktičnom i terenskom nastavom koja je izuzetno važna za nadogradnju znanja visokih časnika koji pohađaju ovu školu. Naglasio je značaj posjeta polaznika institucijama na državnoj razini i razini lokalne i područne samouprave te svim strateškim mjestima u Hrvatskoj koja se tiču segmenta obrane. Na kraju sastanka polaznici su imali priliku postaviti pitanja nazočnim saborskim dužnosnicima.

U nastavku studijskog posjeta Saboru, polaznike Ratne škole primio je potpredsjednik Sabora Ante Sanader koji je izrazio zadovoljstvo što škola u programu ima i polaznike iz drugih zemalja što je, kako je naglasio, pokazatelj kvalitete škole. Kako se među polaznicima Ratne škole redovito i pripadnici MUP-a, MVEP-a, Vatrogasne zajednice i drugih dionika sigurnosnog sustava, potpredsjednik Sanader se osvrnuo i na značaj suradnje vatrogasnih i vojnih zapovjednika, posebno u kriznim situacijama. Na sastanku se razgovaralo i o sveučilišnim studijskim programima koje je Sveučilište u Zagrebu pokrenulo za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske te daljnjim planovima rada Ratne škole.

Tijekom posjeta polaznici su nazočili sjednici Sabora s Galerije za posjetitelje, pratili raspravu saborskih zastupnika te uz stručno vodstvo upoznali s povijesti palače i razgledali dvorane Hrvatskog sabora.

Polaznici Ratne škole 'Ban Josip Jelačić' posjetili Hrvatski saborPolaznici Ratne škole 'Ban Josip Jelačić' posjetili Hrvatski saborPolaznici Ratne škole 'Ban Josip Jelačić' posjetili Hrvatski saborPolaznici Ratne škole 'Ban Josip Jelačić' posjetili Hrvatski sabor