Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić" u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu| Foto: HV/ Ratna škola

Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu

U okviru redovitog nastavnog plana i programa polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” predvođeni načelnikom Ratne škole brigadirom Mijom Kožićem proveli su od 14. do 17. listopada 2019. studijsko putovanje na području istočne Slavonije, Baranje i Srijema.

Putovanje je započelo obilaskom tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. (ĐĐSV) gdje su polaznike Ratne škole dočekali član Uprave ĐĐSV-a Darko Grbac, diplomirani inženjer strojarstva – glavni tehnolog Mirko Siničić te pomoćnik direktora proizvodnje Miroslav Gložić. Nakon dobrodošlice i prezentacije obišli su proizvodne prostore te time dobili detaljan uvid u strateški projekt važan za Hrvatsku vojsku – proizvodnju oklopnih borbenih vozila i generalnu reviziju tenka M-84.

U sklopu putovanja polaznici su posjetili Gardijsko oklopno-mehaniziranu brigadu u Vinkovcima, gdje ih je dočekao zapovjednik brigadni general Mijo Validžić. Polaznicima je prikazan promotivni film te održana prezentacija o GOMBR-i, a kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gbr “Slavonski Sokolovi” zapalili su svijeću.
U Osijeku su već tradicionalno posjetili Zapovjedništvo za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske “Fran Krsto Frankopan” gdje ih je dočekao i pozdravio načelnik stožera ZOD-a brigadir Dražen Batrnek, a na vojnom poligonu Gašinci zapovjednik pješačke pukovnije ZOD-a brigadir Milan Čorak, gdje su obišli i automatsko tenkovsko strelište na kojem su vidjeli prikaz i demonstraciju gađanja.

Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu| Foto: HV/ Ratna škola

Tijekom studijskog putovanja polaznici su sudjelovali u programu obilježavanja 28. obljetnice pogibije Blage Zadre i Alfreda Hilla na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru te nazočili misi zadušnici za poginulog generala Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara, a koja je služena u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju. Sudjelovali su i u programu održanom na Trpnjskoj cesti kod spomenika Blage Zadre te obišli mjesto njegove pogibije na Trpinjskoj cesti i Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

U Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, u organizaciji Dekanata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, održan je okrugli stol “Vukovarska bitka u kontekstu obrane Republike Hrvatske”. Na skupu su sudjelovali znanstvenici Instituta prof. dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Ivana Bendra i dr. sc. Mateo Žanić te djelatnici HVU-a. Tema rasprave vodila se o strategijskom aspektu Vukovarske bitke odnosno njenoj ulozi u obrani i procesu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 1991. Naglasak rasprave bio je posvećen geopolitičkim, geostrategijskim, demo-geografskim, vojnim i sigurnosnim aspektima značenja obrane Vukovara u kontekstu obrane Republike Hrvatske.

Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu| Foto: HV/ Ratna škola

U Vukovaru polaznici su posjetili Spomen dom te masovnu grobnicu Ovčara gdje su i zapalili svijeću te time odali počast žrtvama Ovčare.
Tijekom četverodnevnog boravka u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu polaznici su primljeni od čelnih ljudi Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Grada Županje, Osječko-baranjske županije te Grada Belog Manastira. Polaznici Ratne škole upoznali su se s prirodnim vrijednostima i resursima, investicijskim potencijalima, te aktivnostima i projektima koji se provode za razvoj ovih krajeva.

U Slavonskom Brodu organiziran je prijem u zgradi Brodsko-posavske županije (BPŽ) nakon kojeg je u Gradskoj knjižnici organizirano predavanje, u organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata BPŽ-a, o značaju Grada Slavonskog Broda i BPŽ-a u Domovinskom ratu. Nakon predavanja polaznici su zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima i kod spomenika “Prekinuto djetinjstvo” posvećenom djeci poginuloj u Domovinskom ratu.

U Županji prijem je organiziran u vijećnici Grada Županje, a sa Županijom i Županijskom Posavinom u Domovinskom ratu polaznike je upoznao umirovljeni pukovnik Franjo Krezić, ratni zapovjednik 131. brigade Županja.

U Osijeku su se od predsjednika županijske skupštine Dragana Vulina upoznali s stanjem u županiji, sigurnosnim izazovima s kojima su se tijekom migrantske krize susreli stanovnici Osječko-baranjske županije te Strategijom EU-a za dunavsku regiju u kojem je transnacionalni strateški pristup, projekti i umrežavanje kao i izgradnja prosperiteta u dunavskoj regiji.

U Belom Manastiru od gradonačelnika Tomislava Roba upoznali su se s demografskim kretanjima kao i projektima potpore vezanim za demografiju, suradnjom sa manjinskim zajednicama, prioritetnim projektima grada kao i turističkim sadržajima u gradu i Baranji. Upoznati su se i s ratnim putom 135. brigade HV “Baranjska brigada” od ratnog zapovjednika pukovnika Josipa Bartolića.

Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu| Foto: HV/ Ratna škola

Tijekom studijskih putovanja polaznici Ratne škole upoznaju se, kako s poviješću, Domovinskim ratom na tim područjima, tako i kulturno povijesnim znamenitostima te su tijekom studijskog putovanja posjetili i Đakovačko-osječku nadbiskupiju, obišli katedralu sv. Petra, Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu, Zavičajni muzej “Stjepan Gruber” u Županji, Muzej Grada Iloka, te Spomen galeriju Ivana Meštrovića – hrvatskog kipara svjetskog glasa u Vrpolju.

Studijska putovanja dio su redovite nastave koja se provodi u Ratnoj školi, gdje se polaznici upoznaju s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećuju, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava. Na taj način razvijaju se nove kompetencije polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini.

Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu| Foto: HV/ Ratna škola