Polaznici Ratne škole Ban Josip Jelačić u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu | Foto: HVU/ Ratna škola

Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Polaznici 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” s načelnikom brigadirom Mijom Kožićem boravili su od 4. do 7. listopada na studijskom putovanju u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Posjetili su Brodsko-posavsku županiju, Slavonski Brod, Županju i Beli Manastir, gdje su ih primili čelnici županije i gradova. Obišli su također Vinkovce, Osijek i Vukovar.

Tijekom studijskih putovanja polaznici Ratne škole upoznaju se s poviješću nekog područja, tijekom Domovinskog rata na tom području te s kulturno-povijesnim znamenitostima.

U Slavonskom Brodu posjetili su tvrtku Đuro Đaković Specijalna vozila d. d., strateškog partnera Oružanih snaga RH.

Polaznici su posjetili i Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu u Vinkovcima, gdje ih je dočekao zapovjednik brigadni general Mijo Validžić. Prikazan im je promotivni film te održana prezentacija o GOMBR-u, a kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gbr Slavonski sokolovi zapalili su svijeću.

U Osijeku su tradicionalno posjetili Zapovjedništvo za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske “Fran Krsto Frankopan”, gdje ih je dočekao i pozdravio zapovjednik ZOD-a brigadni general Željko Ljubas. Na vojnom poligonu “Gašinci” zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva ZOD-a brigadir Milan Čorak upoznao je polaznike s radom Središta.

Tijekom posjeta Županji polaznici su odali počast svim hrvatskim braniteljima županjske Posavine. Upoznati su s ratnim putem 131. brigade HV-a i gradom s najvećim brojem dana pod općom opasnosti (1263) u Domovinskom ratu. Nakon toga posjetili su Zavičajni muzej Stjepan Gruber.
U Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar polaznike Ratne škole dočekao je brigadir Petar Ćavar te ih upoznao sa središnjom točkom svih aktivnosti, lokaliteta i organizacija sa sjećanjem na Domovinski rat.
U organizaciji Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Vukovaru i Dekanata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar održan je okrugli stol Vukovarska bitka u kontekstu obrane Republike Hrvatske. Uz polaznike Ratne škole, na skupu su sudjelovali znanstvenici Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Polaznici 24. naraštaja Ratne škole obišli su memorijalna mjesta na području Vukovara i okolice, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata Vukovar te Spomen-dom i mjesto masovne grobnice Ovčara. Paljenjem svijeća odali su počast poginulim i nestalim braniteljima te civilnim žrtvama grada Vukovara.
Tijekom boravka u Baranji posjetili su Memorijalni kompleks Batinska bitka u Batini, a u Belom Manastiru Etnološki centar baranjske baštine.

U Đakovu su posjetili sjedište Đakovačko-osječke nadbiskupije, katedralu sv. Petra, kao i Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Obišli su i tvrtku HEMCO, koja je strateški partner i dobavljač Ministarstva obrane RH u proizvodnji kompleta svih vrsta odora s NATO-ovim certifikatom kvalitete izvrsnosti.

Studijsko putovanje završilo je posjetom Spomen-galeriji Ivana Meštrovića – hrvatskog umjetnika svjetskog glasa, u njegovu rodnom Vrpolju.