Polaznici Ratne škole na konferenciji o energetskoj sigurnosti | Foto: Ratna Škola

Polaznici Ratne škole na konferenciji o energetskoj sigurnosti

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić i nastavnik međunarodnih odnosa na Katedri strategije brigadir Slobodan Čurčija Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” nazočili su u utorak, 29. listopada 2019. u hotelu Westin na međunarodnoj konferenciji “Geopolitika prirodnih resursa i energetska sigurnost” koju je organizirao Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Zaklada Konrad Adenauer.

Na konferenciji su izlaganje održali pomoćnik ministra za energetiku Domagoj Validžić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike i dr. Jan Frederik Braun iz Strategic Energy Analyst sa The Hague Centre for Strategic Studies.

U svojim izlaganjima izvijestili su o stanju u energetskom sektoru, geopolitičkom utjecaju energetskog sektora, energetskoj tranziciji i novim potencijalima koji su prepoznati na razini Europske unije (EU) te mjerama za osiguranje energetske sigurnosti, neovisne energetske i klimatski neutralne EU do 2050.

Tijekom panel diskusije moderator prof.dr. Marta Zorko s docentom dr. sc. Darkom Pavlovićem, prof. dr. sc. Vlatkom Cvrtilom i ostalim panel sudionicima, upoznali su nazočne sa Hrvatskom energetskom tranzicijom (Energetski neovisna Hrvatska bazirana na visokom udjelu obnovljivih izvora energije te različitih tehnologija brzog odziva – RESFLEX), prijedlogom Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050, dokumentom za razmatranje Europskog i socijalnog odbora “Prema održivoj Europi do 2030.” i stanjem izrade terminala za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku.