Polaznici Ratne škole na studijskom putovanju u Dalmaciji | Foto: HVU

Polaznici Ratne škole na studijskom putovanju u Dalmaciji

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” sudjelovali su od 2. do 8. svibnja 2021. godine na studijskom putovanju

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” zajedno s načelnikom brigadirom Mijom Kožićem, sudjelovali su od 2. do 8. svibnja 2021. godine na studijskom putovanju u Dalmaciji.

Studijska putovanja polaznika Ratne škole dio su redovite nastave gdje se polaznici upoznaju s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećuju, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava. Na taj način razvijaju se nove kompetencije polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini.

U sklopu studijskog putovanja polaznici Ratne škole posjetili su vojarnu “pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem gdje su imali prezentaciju zapovjednika postrojbi, a zatim je slijedio obilazak TT zbora zrakoplovne tehnike. Potom su posjetili Zadar i imali prijam u Kneževoj palači u kojoj je predavanje na temu “Zadar i Zadarska županija u Domovinskom ratu” održao zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul. Polaznici su, zajedno s generalom Fuzulom, odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu paljenjem svijeća u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima.

U Splitu su posjetili Zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice gdje su se upoznali s ustrojem, misijom, zadaćama, aktualnim stanjem i planovima, nakon čega su obišli brodovlje HRM-a. Na otoku Mljetu upoznali su se s radarskom postajom Bojne obalnog motrenja i navođenja HRM-a. U sklopu studijskog putovanja polaznici su posjetili i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u Divuljama u kojem im je prezentiran rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH, ustrojstvo vatrogasnog sustava, provedba Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH za 2021. godinu te primjeri zajedničke suradnje i pripremne aktivnosti Oružanih snaga RH i Hrvatske vatrogasne zajednice za požarnu sezonu 2021. godine. U Splitu su također imali prijam kod predstavnika Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Posjet Dubrovniku započeo je u Općoj bolnici Dubrovnik gdje su se upoznali s organizacijom objedinjenog hitnog bolničkog prijema i specifičnostima najveće zdravstvene ustanove u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a nakon toga su posjetili Gradsku upravu i tvrđavu Imperijal na Srđu. Prilikom obilaska izložbe “Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995” poslušali su predavanje o oslobađanju juga Hrvatske.

Pri kraju studijskog putovanja polaznici Ratne škole posjetili su Trogir i Klis gdje su se upoznali s hrvatskom vojnom povijesti – povijesnom postrojbom “Kliški uskoci” i revitalizacijom povijesne i kulturne baštine tvrđave Klis te uskočkom strategijom i kodeksom časti. Tijekom studijskog putovanja polaznici Ratne škole posjetili su i otok Visovac na području NP Krka, NP Mljet te povijesne i kulturne znamenitosti Zadra, Splita, Dubrovnika i Klisa.

Polaznici Ratne škole na studijskom putovanju u Dalmaciji | Foto: HVU