Polaznici Ratne škole posjetili Sisačko-moslavačku županiju | Foto: Ratna škola

Polaznici Ratne škole posjetili Sisačko-moslavačku županiju

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićem i nastavnicima Katedre strategije Dekanata HVU-a brigadirom Sinišom Šimićevom i pukovnikom Željkom Sklepićem posjetili su u srijedu, 22. siječnja 2020. Sisačko-moslavačku županiju.

Posjet je započeo u Sisku – sjedištu Sisačko-moslavačke županije gdje ih je primio župan Ivo Žinić sa suradnicima te su ih upoznali s obilježjima županije, strategijom razvoja županije, njenim značajem, pogodnostima i prednostima, ali i poteškoćama s kojima se susreće.

Nakon prijema kod župana polaznici Ratne škole odali su počast poginulim braniteljima te posjetili utvrdu Stari grad, spomenik nulte kategorije i razgledali dvoranu “Bitka kod Siska 1593.”, prikaz slavne pobjede kršćanske vojske kod Siska koja je bila prekretnica i naznačila zaustavljanje turskog prodiranja dalje u Europu. Na gradskom groblju Sisak zapalili su svijeću i odali počast stožernom generalu Janku Bobetku.

Polaznici Ratne škole posjetili Sisačko-moslavačku županiju | Foto: Ratna škola

Nastavni posjet nastavljen je u Donjem Komarevu gdje su im predstavnici Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije bili domaćini, a brigadir Šimićev održao prezentaciju o Domovinskom ratu na Banovini od 1991. do 1995.

Polaznici Ratne škole su, već tradicionalno, posjetili petrinjsku vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović” gdje su se upoznali od zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade brigadnog generala Tihomira Kundida s ključnim zadaćama, obukom i vježbama brigade u 2020. godini.

Upoznali su se s glavnim naoružanjem i opremom te su obišli Virtualno središte SATTS (Small Arms Tactical Training Simulation) koje pripadnici Tigrova i Gromova koriste kao simulacijski sustav za taktičku obuku pješačkim oružjem. Uz navedeni simulacijski sustav upoznali su se i sa Patria Nemo Training simulatorom za obuku vozača i posada BOV Patria koji se temelji na Virtual Battle Spaceu koji omogućava obuku u različitim simuliranim scenarijima.

Posjet polaznika 22. naraštaja Sisačko-moslavačkoj županiji završio je obilaskom spomen-područja u Gornjem Viduševcu na mjestu predaje 21. kordunskog korpusa Hrvatskoj vojsci 1995. gdje je pukovnik Sklepić i održao predavanje.