Polaznici Ratne škole u Karlovcu | Foto: HVU/ Ratna škola

Polaznici Ratne škole u Karlovcu

Polaznici 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” posjetili su 12. listopada s načelnikom Škole brigadirom Mijom Kožićem karlovačku tvornicu streljačkog naoružanja HS Produkt. Tvrtka je to koja je primjer uspješnog gospodarskog projekta od nacionalne važnosti, a s kojom Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” ima dugogodišnju uspješnu suradnju.

Polaznike su dočekali Hrvoje Japunčić i Željka Goršić. Istaknuli su da poslovanje tvrtke ne posustaje ni u trenutku kad je cjelokupno svjetsko gospodarstvo pogođeno pandemijom, a što je postignuto pravodobnim osiguranjem repromaterijala, programom modernizacije i robotizacije proizvodnje, razvojnim i inovacijskim tempom. Polaznici Ratne škole obišli su suvremene visokorobotizirane pogone i upoznali se s procesom proizvodnje naoružanja te su imali priliku isprobati naoružanje koje HS Produkt proizvodi.

Posjet Karlovcu završio je obilaskom Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj, koji se nalazi u sklopu Kompleksa Križanić Turnja, bivšeg vojnog prostora koji je 2013. godine uvršten na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. U okviru suvremenih muzejskih mogućnosti prezentiran je Domovinski rat na karlovačkom području, a polaznici su obišli i Spomen-sobu poginulih karlovačkih branitelja Domovinskog rata te u vanjskom prostoru Muzeja razgledali eksponate borbene tehnike kao i one iz domaćih radionica.

Polaznici Ratne škole u Karlovcu | Foto: HVU/ Ratna škola