Polaznici Temeljne dočasničke izobrazbe posjetili zapadnu Slavoniju | Foto: HVU

Polaznici Temeljne dočasničke izobrazbe posjetili zapadnu Slavoniju

U sklopu predmeta Vojna povijest u četvrtak, 26. rujna 2019. polaznici 56. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, njih 91 među kojima je i dvoje polaznika iz Republike Kosovo, posjetili su područje Kamenske i Bučja.

Nastavnu posjetu proveli su zapovjednik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ pukovnik Zdenko Šakota i predavač predmeta Vojna povijest bojnik Branko Miloš, kao i zapovjednici skupina nadnarednici Miroslav Kojić i Miroslav Kljajić te narednik Marko Oršulić.

Polaznici Temeljne dočasničke izobrazbe posjetili zapadnu Slavoniju | Foto: HVU

Neposredno prije samog odlaska na područje Kamenske i Bučja, polaznicima se u vojarni 123. brigade u Požegi obratio umirovljeni bojnik Mario Kalan, pripadnik 123. brigade HV-a, te ih kroz kratku prezentaciju upoznao sa zbivanjima na području zapadne Slavonije tijekom Domovinskog rata.

Po dolasku u područje Kamenske polaznicima su prezentirana događanja u tom području tijekom Domovinskog rata na kojem je u to vrijeme bila razmještena 123. brigada i provodila borbena djelovanja. U znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje polazinici zapalili svijeću kod spomenika.

Nastavna posjeta nastavljena je odlaskom u područje Bučja, 20 km istočno od Pakraca gdje se nalazio logor za zatočenike iz okolnih mjesta u kojem su zatočenici danonoćno ispitivani, mučeni, a mnogi i ubijeni. U sjećanje na žrtve logora zapaljena je svijeća kod Spomen križa u Bučju.

Polaznici Temeljne dočasničke izobrazbe posjetili zapadnu Slavoniju | Foto: HVU