Polaznici 24. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" bili su u nastavnom posjetu Agenciji Alan | Foto: HVU

Posjet polaznika 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Agenciji Alan

Polaznici 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2021./2022. godini na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđmanˮ, boravili su u srijedu, 12. siječnja 2022. godine u nastavnom posjetu Agenciji Alan.

Tom prigodom, predsjednik uprave Agencije Alan Ivica Nekić i ravnatelj Uprave za materijalne resurse MORH-a Ivica Grebenar polaznicima Ratne škole održali su prezentaciju o hrvatskoj obrambenoj industriji te proizvodnji vojne opreme

Ravnatelj Grebenar polaznicima je prezentirao ustroj, zadaće i nadležnosti Uprave za materijalne resurse koja obavlja stručne i upravne poslove vezane za materijalno zbrinjavanje Ministarstva i Oružanih snaga kroz djelatnosti opremanja i modernizacije naoružanja i vojne opreme, opskrbe materijalnim sredstvima, pripremanje nacrta prijedloga zakona i prijedloga drugih propisa iz područja opremanja i modernizacije, naoružanja i vojne opreme, vojne infrastrukture kao i drugih akata iz svoje nadležnosti, upravne poslove vezane za upravljanje projektima za potrebe MORH-a i OSRH te upravne i stručne poslove vezane za upravljanje vojnim nekretninama.

Polaznici su upoznati s počecima razvoja hrvatske obrambene industrije koja je danas postala jedna od vodećih sektora hrvatskog gospodarstva i prepoznati brend u svijetu. Osim toga, istaknuta je suradnja s obrambenim industrijama drugih zemalja članica NATO-a i EU-a kao i uspjeh na natječajima zajedničkog europskog tržišta s Europskom obrambenom agencijom (EDA), suradnjom s Europskim obrambenim fondom (EDF) i strukturalnim fondovima za istraživačko-razvojne projekte dvostruke namjene u civilno-vojnoj sinergiji s vizijom da hrvatska vojna industrija bude jedan od nositelja gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

Ravnatelj Grebenar je u tom kontekstu govorio i o doprinosu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske hrvatskom gospodarskom razvoju kroz međunarodnu promociju i afirmaciju hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme. Naglasio je i kako obrambena industrija Republike Hrvatske na globalnoj razini ima cijenjene i prepoznate domaće proizvođače. “Ministarstvo obrane prepoznalo je neraskidivu vezu Hrvatske vojske i domaće obrambene industrije. Samo ona obrambena industrija koja prati razvoj novih tehnologija ima budućnost i jamči kontinuirani razvoj Hrvatske vojske i razvoj njezinih sposobnosti. U tom kontekstu, ponosan sam na neke domaće proizvođače koji su postali svjetski sinonimi za inovativnost i kvalitetu sa svojim vrhunskim proizvodima”, rekao je Grebenar.

Predsjednik uprave Agencije Alan Ivica Nekić istaknuo je kako je u posljednjih nekoliko godina hrvatski izvoz u sektoru obrambene industrije u stalnom porastu. Stručna znanja, iskustvo i kvalificirana radna snaga jamstvo su visoke kvalitete u hrvatskoj obrambenoj industriji koja se dokazala izvozom na najprestižnija tržišta razvijenih zemalja te kroz posljednjih nekoliko godina bilježimo dobre rezultate na zahtjevnom tržištu vojnih roba.

Istaknuo je da se u njihovom katalogu mogu naći informacije o svim mogućnostima, kapacitetima i tehnologijama naoružanja i vojne opreme, koje se u Hrvatskoj mogu naći.