Primopredaja fonolaboratorija u Središtu za strane jezike | Foto: HVU/ M. Sever

Primopredaja fonolaboratorija u Središtu za strane jezike

U Središtu za strane jezike “Katarina Zrinska” na Hrvatskom vojnom učilištu održana je svečana primopredaja fonolaboratorija, donacije SAD-a

U Središtu za strane jezike (SSJ) “Katarina Zrinska” na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu, u petak 13. svibnja 2022. održana je svečana primopredaja fonolaboratorija.

Riječ je o donaciji Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj vojsci i SSJ kroz program “International Military Education and Training” (IMET) za potrebe poučavanja engleskoga jezika.

Izaslanica direktora GS OS RH načelnica Uprave za planiranje brigadna generalica Gordana Garašić zahvalila je u ime Glavnog stožera OSRH na dugogodišnjoj potpori Sjedinjenih Američkih Država. “Ova donacija je još jedna potvrda dugogodišnje suradnje i strateškog partnerstva s američkom vojskom. Znanje engleskog jezika je vrijednost koja pomaže ne samo boljoj interoperabilnosti nego i stvaranju prijateljstava kako između SAD-a i Hrvatske tako i s drugim članicama NATO-a te ostalim zemljama partnerima. Zahvalni smo za ovu donaciju kao i za sve dosadašnje donacije, suradnje i potpore koje ste nam pružili,” rekla je.

Vojni izaslanik SAD-a brigadir Matthew Denny istaknuo je važnost poznavanja engleskoga jezika kao jedne od temeljnih vještina i sposobnosti, koja omogućuje bolju komunikaciju i usklađenost te promiče interoperabilnost unutar NATO-a. “Sretni smo što možemo pomoći i radujemo se budućoj suradnji”, rekao je.

Ravnateljica Središta, mr.sc. Irena Prpić Đurić zahvalivši na donaciji osvrnula se na razvoj SSJ-a te istaknula korisnost fonolaboratorija kao potpore u poučavanju jezika. “Naglasak svakog tečaja stranoj jezika je na unapređenju sposobnosti naših studenata. Slušanjem započinje svaki razgovor, a ujedno je i početak usvajanja svakog jezika počevši od materinskog jezika. Fonolaboratorij je stoga od velikog značaja te smo vrlo zahvalni na ovoj pomoći.”

Donacija fonolaboratorija Audio Active Language Laboratory System za učenje stranog jezika ostvarena je kroz suradnju Uprave za ljudske potencijale, Personalne uprave Glavnog stožera OSRH i Ureda za obrambenu suradnju pri američkom Veleposlanstvu SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Primopredaji novoopremljenog fonolaboratorija nazočili su predstavnici Veleposlanstva SAD-a na čelu s brigadirom Matthewem Dennyem, izaslanica direktora GS OSRH načelnica Uprave za planiranje GSOSRH brigadna generalica Gordana Garašić, zamjenik zapovjednika HVU brigadni general Blaž Beretin, načelnik Službe za izobrazbu Uprave za ljudske potencijale brigadir Boženko Đevoić, ravnateljica Središta za strane jezike mr. sc. Irena Prpić Đurić, predstavnik Personalne uprave GSOSRH, pukovnik Samir Florijan i drugi.

Središte za strane jezike “Katarina Zrinska” od 1995. godine organizira i provodi intenzivne i specijalističke tečajeve stranih jezika za potrebe djelatnika MORH-a, OSRH i šire sigurnosne zajednice te strane studente. Misija Središta je učiniti svoje polaznike interoperabilnim za komunikaciju u međunarodnom okruženju s naglaskom stavljenim na engleski jezik. Jezici koji se poučavaju u Središtu su engleski, njemački, francuski, talijanski te ruski jezik.

Primopredaja fonolaboratorija u Središtu za strane jezikePrimopredaja fonolaboratorija u Središtu za strane jezikePrimopredaja fonolaboratorija u Središtu za strane jezikePrimopredaja fonolaboratorija u Središtu za strane jezikePrimopredaja fonolaboratorija u Središtu za strane jezikePrimopredaja fonolaboratorija u Središtu za strane jezikePrimopredaja fonolaboratorija u Središtu za strane jezikePrimopredaja fonolaboratorija u Središtu za strane jezike