Prisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVU

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski”, danas je, 16. rujna 2014., održano svečano obilježavanje početka novih studijskih programa i svečana prisega prvog naraštaja kadeta novih sveučilišnih studijskih programa

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Drago Lovrić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, te mnogi drugi ugledni gosti.

Prisegnulo je 97 novih kadetkinja i kadeta, a njih 91 obrazovat će se prema jednom od dva nova studijska programa: Vojno inženjerstvo ili Vojno vođenje i upravljanje.

Šest kadeta obrazovat će se za zvanje vojnog pilota. Programi se odnose na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OSRH. Razvijeni su u suradnji OSRH-a i Sveučilišta u Zagrebu.

U nove programe bit će uključeno i četvero kadeta iz stranih zemalja, dvoje iz Bosne i Hercegovine, jedan iz Crne Gore i jedan iz Makedonije.

Vojni sveučilišni preddiplomski studiji traju osam semestara i njihovim se završetkom stječe 240 ECTS bodova. U nove programe su, uz tipične akademske sadržaje, uključeni i cjeloviti vojnoobučni i vojnostručni sadržaji za postizanje traženih kompetencija za prvu časničku dužnost u kopnenoj vojsci.

Studijski programi najvećim se dijelom izvode u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta i nastavno-obučnim središtima i poligonima Oružanih snaga RH-a, a manjim dijelom u specijalističkim nastavnim prostorima sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Svi studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja, mjesečnu stipendiju, smještaj, prehranu, literaturu, vojnu odoru kadeta i sportsku opremu, gradski prijevoz te podmirene troškove prijevoza u mjesto prebivališta.

U prigodnom govoru nakon polaganja prisege, predsjednik Josipović istaknuo je da je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH važna i velika zadaća, te je izrazio uvjerenje da će je oni ispuniti na najbolji mogući način. Veliki izazov je i pred hrvatskim dužnosnicima, OSRH i akademskom zajednicom jer kadetima treba osigurati najbolje uvjete za rad, s obzirom da su oni, naglasio je, naša budućnost u današnjem svijetu prepunom ozbiljnih izazova. „Bilo je iznimno važno da vojno znanje uklopimo u akademsko i da vaše diplome vrijede kao i sve druge. No, one imaju i dodatnu vrijednost pripadnosti Oružanim snagama i posebnih znanja koja su važna za našu obranu“, zaključio je predsjednik Josipović.

Ministar Kotromanović rekao je hrvatskim kadetima da prisegom postaju dio elite, pobjedničke hrvatske vojske i NATO-a. „Vi ste budući zapovjednici Pauka, Tigrova, Gromova i drugih elitnih postrojbi. Strateško opredjeljenje MORH-a je ulaganje u ljude. Prije godinu i pol dana donijeli smo odluku da krenemo u reformu. Danas imamo potpuno novi sustav školovanja koji će biti kvalitetniji i omogućiti stvaranje potpuno novog časnika Oružanih snaga RH, naglasio je ministar obrane, dodavši da će Hrvatsko vojno učilište imati izvrsne uvjete za učenje i život u što je već uloženo mnogo sredstava.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić obvezao je kadete na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH. „Novi programi omogućit će nam stvaranje vojnih vođa za 21. stoljeće“, istaknuo je načelnik Glavnog stožera OSRH, naglasivši da HVU mora pratiti trendove i s njima usklađivati svoje programe. „Naše buduće časnice i časnici ne moraju imati samo viziju i povjerenje podređenih, nego i dobre menadžerske sposobnosti i raditi prave stvari na pravi način. Etičnost i pravednost bit će im temeljni princip rada, uz sposobnost građenja optimalne organizacije uz racionalno korištenje resursa“, naglasio je general Lovrić.

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. „Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju“, rekao je general Barić.

Ministar Mornar je istaknuo važnost vojne struke te podsjetio i na aktualne okolnosti prirodnih katastrofa, u kojima će jednoga dana organizacijske i zapovjedne sposobnosti budućih časnika itekako dobro doći.

Prisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVUPrisega kadeta i obilježavanje početka novih studijskih programa na HVU