Ratna škola 'Ban Josip Jelačić' na studijskom putovanju | Foto: HVU/ Ratna škola

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” na studijskom putovanju

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” zajedno s načelnikom brigadirom Mijom Kožićem, proveli su od 31. svibnja do 3. lipnja 2021. studijsko putovanje na području Ličko-senjske, Istarske i Primorsko-goranske županije.

Putovanje je započelo obilaskom tvrđave Nehaj, simbola grada Senja, a nastavljeno obilaskom grada Krka, povijesne jezgre i spomenika kulture, te Bašćanske staze glagoljice u Baškoj.

U Puli su polaznici Ratne škole uz stručno vodstvo obišli kulturne i povijesne znamenitosti grada, a u sklopu razgledavanja zapalili svijeću kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa.

U Vojarni “Hrvatski branitelji Istre” u Puli predavanje o doprinosu postrojbi 119. i 154. brigade Hrvatske vojske u Domovinskom ratu te o Istri u Domovinskom ratu održao je umirovljeni brigadir Davor Gregorović, a o ratnom putu govorio je ratni zapovjednik 119. brigade Hrvatske vojske umirovljeni brigadir Marijan Mužinić.

Posjetom Porečko-pulskoj biskupiji polaznici su se upoznali s najstarijom biskupijom u Istri uz obraćanje biskupa mons. dr. Dražena Kutleše. Obilaskom kompleksa Eufrazijeve bazilike koja je na UNESCO-ov popisu svjetske baštine uz stručno vodstvo vlč. Sergija Jelenića, polaznicima je predstavljena ranokršćanska arhitektura koja je umjetnički izričaj svjetske razine.

Putovanje je nastavljeno u Rijeci gdje je polaznike Ratne škole dočekao umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Stanislav Linić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Primorja. Uz brigadira Linića uz polaznike su bili ratni zapovjednici s područja Primorsko-goranske županije koji su polaznike upoznali s doprinosom Primorsko-goranske županije u Domovinskom ratu.

Polaznici su uz stručno vodstvo Igora Papa obišli Trsatsku gradinu, Svetište Majke Božje Trsatke i multikulturalni grad Rijeku te se upoznali s bogatom kulturno-povijesnom baštinom i dugom industrijskom tradicijom. U Muzeju grada Rijeke u skladištu na Žabici polaznici Ratne škole su posjetili izložbu “Riječki torpedo – prvi na svijetu” koju je predstavio Goran Pernjak jedan od autora izložbe.

Prije odlaska iz Rijeke zaustavili su se kod Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Delti u Rijeci, te zapalili svijeću na memorijalnom obilježju s imenima 206 poginula branitelja s područja bivše općine Rijeka. Tijekom studijskog putovanja polaznici su posjetili i Nacionalni park Brijuni.

Podsjetimo, studijska putovanja polaznika Ratne škole “Ban Josip Jelačić” dio su redovite nastave u sklopu kojih se polaznici upoznaju s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećuju, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava. Na taj način razvijaju se nove kompetencije polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini.