Ratna škola "Ban Josip Jelačić" posjetila RACVIAC - Centar za sigurnosnu suradnju | Foto: RACVIAC

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” posjetila RACVIAC – Centar za sigurnosnu suradnju

Posebnost RACVIAC-a jest što je u vlasništvu zemalja Jugoistočne Europe gdje same članice raspravljaju o sigurnosnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića u srijedu, 4. ožujka 2020. posjetili su RACVIAC – Centar za sigurnosnu suradnju gdje ih je dočekao direktor umirovljeni general-bojnik Jeronim Bazo i zamjenica direktora brigadna generalica Gordana Garašić.

Kroz prezentaciju te odgovaranje na pitanja polaznici su se upoznali s RACVIAC-om koji je međunarodna, nezavisna, neprofitna i akademska organizacija u vlasništvu zemalja Jugoistočne Europe osnovana sa ciljem promicanja dijaloga i suradnje u području sigurnosti.

RACVIAC predstavlja snažan instrument za jačanje stabilnosti i sigurnosti država regije, a ujedno i moguću platformu za prenošenje znanja i iskustava u druga područja. Posebnost RACVIAC-a jest što je u vlasništvu zemalja Jugoistočne Europe gdje same članice raspravljaju o sigurnosnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Glavno težište djelovanja RACVIAC-a su reforma sigurnosnog sektora, međunarodna suradnja glede bržeg integriranja zemalja Jugoistočne Europe u euroatlantske integracije te sigurnosna suradnja u području kontrole naoružanja.

Zemlje članice RACVIAC-a su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Rumunjska. Tako da su polaznici Ratne škole iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije bili detaljno upoznati sa zajedničkom izgradnjom sigurnosti kroz tri stupa glavnog područja interesa i djelovanja te reformama sigurnosnog sektora i regionalne suradnje.