Ratna škola "Ban Josip Jelačić" posjetila Seizmološku službu | Foto:Ratna škola

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” posjetila Seizmološku službu

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole upoznali su se s načinom rada te potresima u Hrvatskoj i susjednim zemljama

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićem u srijedu, 23. rujna 2020. godine posjetili su Seizmološku službu pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakultetu u Zagrebu, gdje ih je dočekala rukovoditeljica mr. sc. Ines Ivančić sa suradnicima.

Cilj posjeta Seizmološkoj službi bilo je upoznavanje s načinom rada te potresima u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Tom prigodom, polaznici su poslušali i predavanje o geomagnetizmu, načinima izvješćivanja o potresima u RH i prema inozemstvu, stalnim tektonskim procesima, aktivnim rasjedima u Hrvatskoj koji utječu na procjenu potresne opasnosti s epicentrima i magnitudama potresa na području Hrvatske i najjačim potresima u Hrvatskoj. Poseban naglasak stavljen je na potres koji se dogodio u Zagrebu 22. ožujka 2020. godine, kao i na zaštitu od potresa sa seizmičkom gradnjom kod planiranja prostornog razvoja i nužnosti protupotresnih ojačanja građevina.

U memorijalnoj sobi hrvatskog znanstvenika Andrije Mohorovičića polaznici su se upoznali s radom i okolnostima u kojima je profesor Mohorovičić razvijao seizmologiju koja tada još nije bila razvijeno znanstveno područje, o njegovom svjetskom doprinosu seizmologiji te o utemeljenju prve zagrebačke seizmološke postaje.

Ratna škola Ratna škola Ratna škola Ratna škola Ratna škola Ratna škola