Petar Mihatov

Na HVU-u započeo tečaj "Upravljanje obranom u širem sigurnosnom kontekstu" u organizaciji MORH-a i Ujedinjene Kraljevine | Foto: MORH / M. Čobanović

Započeo tečaj u organizaciji MORH-a i Ujedinjene Kraljevine

Na HVU-u započeo tečaj “Upravljanje obranom u širem sigurnosnom kontekstu” u organizaciji MORH-a i Ujedinjene Kraljevine

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu u ponedjeljak, 14. listopada 2019. održana je svečanost povodom početka tečaja pod nazivom „Upravljanje obranom u širem sigurnosnom kontekstu“ (Managing Defence in Wider Security Context) koji se održava u organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ureda vojnog izaslanika Ujedinjene Kraljevine, pukovnika Johna Kellyja.

Ovaj tečaj rezultat je dobre bilateralne suradnje Republike Hrvatske s Ujedinjenom Kraljevinom Velike Britanije i Sjeverne Irske, a na njemu, uz djelatnike Ministarstva obrane RH, pripadnike Hrvatske vojske te jednog pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH, sudjeluje i deset stranih polaznika.

Svečanosti povodom početka tečaja nazočio je pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish.

Mihatov je u ovoj prigodi naglasio kako upravo zbog današnje važnosti bilateralnih odnosa, Hrvatska razvija odnose s ključnim partnerima, među kojima i s Ujedinjenom Kraljevinom.

Petar Mihatov
Pomoćnik ministra obrane RH Petar Mihatov | Foto: MORH / M. Čobanović

“Multilateralni okviri se također moraju prilagoditi novoj stvaranosti, na čemu zajednički radimo u NATO-u i Europskoj uniji. U NATO-u marljivo radimo na adaptaciji postava odvraćanja i obrane, no još nas čeka dosta posla u smislu ulaganja u obranu, razvoja obrambenih sposobnosti, podizanja spremnosti i interoperabilnosti naših snaga na visoku razinu”, rekao je pomoćnik ministra dodavši kako je barem jednako važan daljnji rad na osposobljavanju situacijske slike i razumijevanju procesa u našoj okolini te sposobnosti prognoze budućih događaja.

“Jedan od nužnih preduvjeta za razvoj potrebnih obrambenih sposobnosti Europske unije je konkretnija Zajednička vanjska sigurnosna politika EU, pri čemu moramo istovremeno voditi računa i o održavanju kompatibilnosti i komplementarnosti s NATO-om”, zaključuje Mihatov.

Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine naglasio je kako je jedan prioriteta njegovog veleposlaničkog mandata u Hrvatskoj, intenziviranje i produbljivanje obrambene suradnje.

“Pred nama je još dosta posla, no već smo dosta toga učinili kroz jedno kraće vrijeme, u čemu se posebno ističu zajedničke obučne aktivnosti”, poruka je veleposlanika Dalgleisha.

Prvi tjedan tečaja je uvodni, s fokusom na sigurnost i općenito upravljanje u obrambenoj domeni, dok je cilj drugog tjedna fokusirati se na specifična područja obrane – upravljanje sposobnostima i nabavom (portfolio management, capability requirements, risk managment…).

Cilj tečaja je istražiti stratešku razinu sigurnosti i obrane s ciljem podržavanja razvoja profesionalnih sposobnosti u zemljama domaćinima tečaja te susjednim zemljama.

[ngg src=”galleries” ids=”3721″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]