Završen Counter Hybrid Threat seminar na HVU-u

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov | Foto: MORH / M. Čobanović

Završen Counter Hybrid Threat seminar na HVU-u

Cilj seminara jest poboljšati razumijevanje o hibridnim vrstama ugroze u okruženju RH te potaknuti razvoj metoda suprotstavljanja ugrozama hibridnog ratovanja

Counter Hybrid Threat (CHT) seminar, koji provodi NATO-ovo zapovjedništvo za specijalne operacije (NATO Special Operations Headquarters, NSHQ), održao se od 3. do 5. rujna na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“. Polaznici seminara pripadnici su Oružanih snaga RH, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te ostalih ministarstava i državnih institucija, uz sudionike i predavače iz drugih zemalja.

Na završnom danu seminara visokim dužnosnicima prezentirani su radovi triju radnih skupina te je na temelju tog otvorena rasprava oko identificiranih izazova suprotstavljanja hibridnim prijetnjama kojim je, ili će potencijalno biti, izložena Republika Hrvatska. Panelisti na seminaru bili su predstojnica Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Predsjednice RH Zrinko Petener, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za nacionalnu sigurnost Robert Kopal, pomoćnica ministra pravosuđa Lana Letilović te zamjenik zapovjednika NATO-ova zapovjedništva za specijalne operacije brigadir (OF-6) Robin Stephenson.

Završen Counter Hybrid Threat seminar na HVU-u
Counter Hybrid Threat (CHT) seminar | Foto: MORH / M. Čobanović

Poseban naglasak bio je na sveobuhvatnom pristupu prepoznavanju hibridnih prijetnji i modalitetima poboljšavanja međuresorne suradnje u njihovu prepoznavanju i suprotstavljanju. Na zatvaranju seminara bio je i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov. ”Siguran sam da je ovaj seminar podignuo razinu našeg međusobnog razumijevanja te nam pomogao predvidjeti neke moguće prijetnje, kao i metode zaštite i reakcije”, rekao je general Šundov, zahvalivši sudionicima na plodonosnim diskusijama i preporukama, kao i stručnjacima koji su na predavanjima podijelili svoja razmatranja i prijedloge.

Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija i zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen | Foto: MORH / M. Čobanović

U završnom dijelu zadnjeg dana CHT seminara sudjelovali su i brigadir Stephenson, general-bojnik Mate Pađen, zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman”, kao i zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija.

Seminar CHT održao se u organizaciji Zapovjedništva specijalnih snaga, dok su potporu provedbi aktivnosti dali HVU “Dr. Franjo Tuđman” i Uprava za obrambenu politiku MORH-a. Cilj seminara jest poboljšati razumijevanje o hibridnim vrstama ugroze u okruženju RH te potaknuti razvoj metoda suprotstavljanja ugrozama hibridnog ratovanja. Seminar je završen svečanom dodjelom potvrda o sudjelovanju sudionicima seminara i zahvalnica predavačima.