Završila izobrazba 20. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa | Foto: DŠ/ J. Turković

Završila izobrazba 20. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa

Na vojnom vježbalištu “Gakovo” u petak, 20. studenoga 2020. održana je svečanost završetka Izobrazbe za razvoj vođa (IRV) Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran”.

Na navedenoj svečanosti 50 polaznika koji su uspješno savladali nastavni plan i program u vremenskom periodu od 26. listopada do 20. studenoga uručena su uvjerenja o završetku izobrazbe, svjedodžbe i značke.

Na svečanosti su nazočili zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Zdenko Šakota, Prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Dražen Klanjec, prvi dočasnici grana i pristožernih postrojbi te instruktori Dočasničke škole koju su proveli izobrazbu.

Čestitavši uspješan završetak izobrazbe general Beretin rekao je “Ovom svečanosti želim vam se zahvaliti na iskazanom trudu i zalaganju te dati poseban značaj, jer vi ste nova generacija hrvatskih dočasnika, vi ste budućnost Hrvatske vojske. Od slijedećeg tjedna ste ponovo u postrojbama i stupate na nove dužnosti kao skupnici. Vi postajete vođe i od sada pa na dalje postajete odgovorni za druge, u miru za obuku i spremnost pojedinaca, a u borbenim djelovanjima i za živote svojih podređenih. To je velika odgovornost i veliki izazov”.

General Beretin naglasio je da nikada ne zaborave da su bili vojnici jer ako to zaborave nikad neće biti dobri vođe. “Vođa živi i diše sa svojim vojnicima kao jedna cjelina. Iz iskustva znam da je to ključno načelo za uspjeh u provedbi dobivenih zadaća. Damir Tomljanović Gavran po kojem ime nosi Dočasnička škola bio je poznat kao vrsni vođa i motivator, koji je svojim primjerom ostavljao duboki trag na svoje podređene”, istaknuo je general Beretin.

Izobrazba za razvoj vođa predstavlja najvažniji korak u profesionalnom razvoju svakog vojnika. Uspješnim završetkom izobrazbe polaznik stječe kompetencije za uspješno obnašanje prvih dočasničkih dužnosti i prelazi iz statusa vođenog u status vođe. Cilj izobrazbe je stjecanje znanja, vještina, samostalnosti i odgovornosti za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti.

IRV-u su pristupili polaznici pomno odabrani u postrojbama nakon provedenih provjera i ocjenjivanja iz različitih vojnih sadržaja sukladno Temeljnim vojnim vještinama i ostalim eliminacijskim testiranjima.

Najboljim polaznikom 20. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa proglašen je vojnik Robert Jelenac, pripadnik Inženjerijske pukovnije, drugi je bio vojnilk Petar Hin, pripadnik Inženjerijske pukovnije, dok je treći bio vojnik Krešimir Dubinko, pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Najbolje polaznike pismeno su pohvalili zapovjednik HVU-a general bojnik Mate Pađen, Načelnik Centra vojnih škola “Petra Zrinski” brigadir Damir Stručić i zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Zdenko Šakota.

Završila izobrazba 20. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa | Foto: DŠ/ J. Turković