U vojarni "123. brigade HV" Požega u petak, 20. prosinca 2019. održana je svečanost završetka 40. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe (NDI) Dočasničke škole "Damir Tomljanović Gavran" (DŠ) | Foto: DŠ / S. Rebić

Završila izobrazba 40. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe

U vojarni “123. brigade HV” Požega u petak, 20. prosinca 2019. održana je svečanost završetka 40. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe (NDI) Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” (DŠ).

Izobrazbu je uspješno završio 71 polaznik od kojih je jedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, jedan pripadnik Vojske Republike Sjeverne Makedonije te jedan pripadnik Vojske Crne Gore. Istima su uručene svjedodžbe i uvjerenja o uspješnom pohađanju i završetku izobrazbe.

Zapovjednik DŠ-a pukovnik Zdenko Šakota u svom govoru naglasio je da izgradnja jednog sustava izobrazbe kontinuiran proces koji nikada ne završava, a sve u cilju stvaranja uvjeta u kojima će dočasnici dobiti nužna znanja i vještine potrebne za kvalitetno obnašanje dužnosti u postrojbama.

U vojarni “123. brigade HV” Požega u petak, 20. prosinca 2019. održana je svečanost završetka 40. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe (NDI) Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” (DŠ) | Foto: DŠ / S. Rebić

 Na kraju svečanosti nazočnima se obratio najbolji polaznik naraštaja narednik Blaž Čalić, pripadnik Gardijsko oklopno-mehanizirana brigade. Narednik Čalić rekao je “da niti jedna zadaća neće biti nesavladiva i niti jedna prepreka nepremostiva ako zadržimo snažan osjećaj odgovornosti i domoljublja, nastavimo časno obavljati vojnu službu te ostanemo odani jedinoj nam Domovini i vojnom pozivu”.
 
Cilj NDI-a je stjecanje znanja i kompetencija za uspješno obnašanje dužnosti prvih dočasnika vodova/satnija, viših instruktora ili provedbu drugih zadaća na ustrojbenim mjestima nadnarednik-stožerni narednik.

Kroz proteklih sedam tjedana izobrazbe polaznici su usvojili znanja i praktične vještine iz područja Opće taktike, Vođenja, Vojne službe, Organizacije i rada stožera, Vojne obuke, Vojne povijesti i Vojne psihologije. Polaznici su se također osposobili za provođenje obuke obučavatelja, funkcionalne obuke, mentoriranje podređenih dočasnika i vojnika kao i razumjeti poslove i provesti zadaće stožernih dočasnika u procesu donošenja odluke.

U sklopu nastavnog posjeta iz predmeta “Vojna povijest” polaznici su posjetili Kamensku i Bučje gdje su se upoznali sa zbivanjima na području Zapadno-Slavonskog bojišta tijekom Domovinskog rata, a jedan dan su proveli u posjetu gradu heroju Vukovaru te obišli Memorijalni centar Domovinskog rata, Spomen-dom Ovčaru, Spomen-obilježje masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata “Ovčara. Također, posjetili su Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica kao i Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

U vojarni “123. brigade HV” Požega u petak, 20. prosinca 2019. održana je svečanost završetka 40. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe (NDI) Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” (DŠ) | Foto: DŠ / S. Rebić