Ratna škola "Ban Josip Jelačić" posjetila Ravnateljstvo policije MUP-a | Foto: HVU

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” posjetila Ravnateljstvo policije MUP-a

Polaznici 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića u srijedu 19. siječnja 2022. posjetili su Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, gdje ih je dočekao zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša.

U prvom dijelu posjeta zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša zaželio je dobrodošlicu i održao uvodno predavanje na temu “Područja djelovanja Ravnateljstva policije MUP RH i funkcionalna reorganizacija policije” koja se odnosi na nastavak procesa unaprjeđenja rada, radnih procesa te racionalizacije postojeće organizacije policije s njenim učincima.

Nakon uvodnog predavanja polaznicima su se obratili dosadašnji polaznici Ratne škole iz Ravnateljstva policije, Stjepan Milković i Josip Marić te iznijeli osobna iskustva s ishodima učenja iz Ratne škole koja im pomažu u njihovom radu.

Voditelj službe za zaštitu državne granice i kompenzacijske mjere iz Uprave za granicu policijski savjetnik Vjekoslav Majić održao je prezentaciju na temu “Zaštita državne granice, upravljanje migrantskom krizom, provedba i primjena Strategije integriranog upravljanja granicom za ulazak u Schengenski prostor EU te suradnja s Agencijom za europsku granicu i obalnu stražu – Frontex”.

Polaznici su upoznati s organizacijskom strukturom granične policije i glavnim zadaćama, predstavljen im je Ugovor o državnoj granici i graničnim kontrolama sa zaštitom državne granice, kopnene i morske, kao i nezakonitim migracijama i krijumčarenjem ljudi te Glavnim strateškim ciljevima u narednom razdoblju.

Izlaganje o ustroju i radu Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” održao je Dražen Mayka pomoćnik načelnice Centra te glavni vještak za kontrolu kvalitete i akreditaciju Jelena Kozar Filić.

U izlaganju je istaknuto je da je Centar jedan od najdugovječnijih i najmodernijih forenzičnih centara u ovom dijelu Europe te sudjeluje u radu Europske mreže forenzičnih znanstvenih instituta – ENFSI.

Polaznici su upoznati s ustrojem Centra, novim metodama rada, istraživanjem i razvojem, međunarodnoj suradnji i projektima koji su financirani iz EU sredstava.

Nakon izlaganja, polaznici su u pratnji predavača obišli i Muzej oružja Centra.

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” posjetila Ravnateljstvo policije MUP-a | Foto: HVU